Hagyó letartóztatásáról dönt a bíróság

Ma reggel a Budai Központi Kerületi Bíróság a Fő utcai részlegében dönt a BKV-ügyben bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsított Hagyó Miklós (MSZP) volt főpolgármester-helyettes, valamint korábbi kommunikációs munkatársai, Horváth Éva és Lelovics Ottó előzetes letartóztatásáról – tudta meg lapunk. A Fidesz szerint véget ért a korrupció korszaka, a szocialisták érdemben nem reagáltak a történtekre.

2010. 05. 26. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem erősítette meg a ma reggeli bírósági döntésről szóló információnkat Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Elmondta: a BRFK-tól már megkapták az őrizetbe vett Hagyó Miklósék letartóztatását kezdeményező dokumentumokat. – Az előterjesztést a nyomozó hatóság tegnap még nem tárgyalta – fűzte hozzá.
Úgy tudjuk, hogy Hagyó és a gyakran csak szóvivőjeként emlegetett Horváth Éva 30 napra mindenképpen rács mögé kerül, a budapesti szocialisták egykori „erős emberének” bizalmasa, Lelovics Ottó esetében azonban elképzelhető az enyhébb kényszerítő intézkedés, a házi őrizet.
Tafferner Éva, a BRFK szóvivője a rendőrség péntek esti lépéseiről csak annyit mondott: mindhármójuk előzetes letartóztatására előterjesztést tettek, mindannyian panasszal éltek, vallomást csak Hagyó és Lelovics tett, Horváth Éva megtagadta azt.
– A gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen egyaránt panaszt nyújtottunk be – hangsúlyozta lapunk kérdésére az új Országgyűlés május 14-i megalakulásával mandátumát, így mentelmi jogát is elvesztő MSZP-s politikust védő ügyvédek vezetője, Kádár András. A Jutasi és Társai Ügyvédi Irodának dolgozó szakember közölte: egyelőre nem nyilatkozhat Hagyó Miklós védekezéséről, de később várhatóan nem zárkóznak el a nyilvánosság elől. A Hír TV információi szerint egyébként Hagyó Miklóst még további bűncselekményekkel is meggyanúsíthatják a nyomozók. György István (Fidesz) országgyűlési és fővárosi képviselő, a Fővárosi Közgyűlésben a BKV-t vizsgáló bizottság volt elnöke pedig a Hírszerző internetes újságnak úgy nyilatkozott, nem lepődne meg, ha Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármestert is kihallgatnák a rendőrök, egyelőre tanúként.
Mint arról beszámoltunk, a rendőrség múlt pénteken, az új parlament kora délutáni megalakulásával szinte percre pontosan egy időben „csapott le” a gyanúsítottakra. Őket bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanújával állították elő.
Bár a BKV-nál a hosszú hónapok óta tartó nyomozásban öszszességében akár több milliárd forintos károkozást is feltárhatnak a végkielégítések, a tanácsadói és kommunikációs szerződések vizsgálatánál, egyelőre „csak” százmillió forint kárt okozó bűntettek elkövetését jelölték meg a hatóságok. A nyomozók szerint Hagyó Miklós utasításokat adott a közlekedési cég egyes vezetőinek szükségtelen szerződések megkötésére, így egymaga 90 millió forintos kárt okozhatott.
Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője a hét végén kifejtette: a nemzeti együttműködés rendszere véget vet annak, hogy a korrupció elárasztja a politikát. A politikai döntések középpontjába magánérdekek helyett a jövőben a közérdek kerül mind a fővárosban, mind a többi településen, mind a kormánynál. – A főváros tönkrement, aminek egyik legfontosabb oka az, hogy az MSZP–SZDSZ-koalíció úszik a korrupcióban, és össze is omlott ennek súlya alatt – fogalmazott.
Lendvai Ildikó, az MSZP lemondott elnöke érdemben nem reagált a történtekre. – Párttagságát már korábban felfüggesztette, nem próbált kibújni a felelősség alól, hanem alávetette magát az igazságszolgáltatásnak – mondta volt képviselőtársáról.
Ismeretes, a BKV-botrány tavaly júliusban robbant ki, amikor lapunk megírta: Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai igazgató úgy kapott csaknem százmillió forintos végkielégítést, és ment nyugdíjba, hogy a cég ezt követően is busás fizetésért foglalkoztatta. A BRFK-n elindított nyomozás, a balliberális fővárosi többség miatt végül eredménytelenül zárult fővárosi vizsgálatban is az hozott fordulatot, amikor először Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató lapunknak adott interjúban vázolta, hogy „nokiás dobozokban” csaknem 70 millió forint jutott Hagyó Miklóshoz a kikényszerített szerződések után. Ugyanígy tett többek között Antal Attila volt vezérigazgató és helyettese, Regőczi Miklós, akik az SZDSZ és az MSZP vezető politikusaira, Demszky Gáborra és Nyakó Istvánra is terhelően nyilatkoztak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.