Feneketlen pénzszivattyú

Nemcsak hűtlen kezelés megalapozott gyanújával, hanem a Feneketlen-tó környéki park fenntartása közben elkövetett természetkárosítás miatt is nyomoz a BRFK a fővárosi tulajdonú Főkert Zrt.-nél – tudtuk meg. Eközben a városvezetés meg sem kísérelte visszaszerezni a társaságból kiszervezett közvagyont, a Főkert nemrég több tíz milliós plusztámogatást is kapott.

2010. 06. 18. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Negyvenmillió forint plusztámogatást nyújtott a Fővárosi Közgyűlés májusban a Főkert Nonprofit Zrt.-nek egy olyan feladatért, amelyet mindaddig ingyenesen látott el egy egyesület. Az intézkedést Lakos Imre, az SZDSZ-ből azóta kilépett fővárosi képviselő, Újbuda alpolgármestere kezdeményezte. A fővárosi döntést megelőzően március 31-én „területcsere” történt, vagyis a kezelési jogot elvették a Feneketlen-tavi Horgászegyesülettől, s azt a Főkertre ruházták. Ez két szempontból meglepő, a döntés-előkészítésből a területet 1982 óta ingyen gondozó egyesületet kihagyták, s kiderült, a Főkert és a társaság tulajdonában álló gazdasági társaságok tevékenységével kapcsolatban időközben hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A hatóság többek között éppen a fővárostól kapott pénzek felhasználását vizsgálja.
Mint megtudtuk, a Főkert ellen különösen nagy kárt okozó természetkárosítás miatt is feljelentést tettek a tizenegyedik kerületi rendőrkapitányságon. Kulcsár János, a Feneketlen-tavi Horgászegyesület elnöke lapunknak elmondta, 2007 telén a tó körüli parkot kezelő Főkert munkatársai pétisót szórtak ki a közeli utak, sétányok csúszásmentesítésére, s ez közrejátszhatott a halállomány szinte teljes kipusztulásában. A cég park- és fasorfenntartási igazgatója, Erdősné Győrffy Márta lapunk megkeresésére azt közölte, nem igazak a vádak, állítása szerint nem pétisóval, hanem faaprólékkal dolgoztak. Az ügyben a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya indított eljárást.
Lakos Imre lapunknak cáfolta, hogy összefüggés lenne a nyomozások és a támogatás között. – Májusban fel kellett osztanunk egymilliárd forintot. Az említett civil szervezet nem a parkot, csak a tavat gondozhatta, ám mivel idén nem kapták meg a horgászati engedélyt, és a tó környezetét fel kellene újítani, a feladatot az önkormányzati cégre bíztuk – érvelt a politikus. Leszögezte: a pénz nem ajándék, számon kérik a munkát. A Főpolgármesteri Hivatalnál közölték: a tó elsődlegesen dísz- és nem horgász-funkciót tölt be, haltelepítés egyelőre nem szerepel a tervek között.
A hűtlen kezelés miatt hétfőn elrendelt nyomozásban azt is vizsgálják, hogy a Főkert, valamint a leányvállalatai kezelésében lévő ingatlanok milyen módon kerültek ki az önkormányzat tulajdonából. A Hír TV-nek a múlt héten nyilatkozó Kocsis László volt vezérigazgató is az előzetes letartóztatásban lévő Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest és Demszky Gábor egykori főtanácsadóját, Mesterházy Ernőt nevezte meg a „pénzszivattyú” működtetőiként, akárcsak korábban mások a BKV, az FKF vagy a Főtáv ügyeiben.
Bagdy Gábor (KDNP) emlékeztetett: a fővárosi gazdasági bizottság javaslatára évekkel ezelőtt elfogadta, hogy szerezzék vissza a Főkertből kiszervezett parkfenntartási cég többségi tulajdonát, ám a határozatot senki sem hajtotta végre. A Főkert más társaságait is a volt vezető szerezte meg, akit tavaly indokolás nélkül menesztettek.
Somlyódi Csaba, a gazdasági bizottság MSZP-s elnöke nem hallott a nyomozásokról. Úgy tudja, a vagyon „visszavásárlására” nem volt pénze az önkormányzatnak, de a „részleteket Demszkyék intézték”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.