időjárás 19°C Csaba 2022. július 6.
logo

Tételletöltés hava

Lukács Csaba
2010.06.14. 22:00

Sokan vannak, akik az immár tizenkét esztendeje létező Esti showder című műsorból elsősorban a műsorvezető, Fábry Sándor bevezető monológját várják. Utána még megnézik a Dizájncentert, de ahogy érkeznek a bulvárvilág hősei a beszélgetésre, átkapcsolnak más csatornára. Kétségkívül a műsorvezető élőhumor-előadása a műsor legerősebb része – az itt elhangzó poénokat idézik az emberek a munkahelyeken, a viccek bekerülnek a közbeszédbe, és a felvételek jó része évek múlva is kering a világháló videomegosztó oldalain.
Kevesen tudják, hogy ezek a monológok sokórás csapatmunka eredményeképp születnek, és sok ember jól összehangolt munkája kell ahhoz, hogy megteremtsék a képernyőn látható könnyedség és spontaneitás illúzióját. A műsorvezető mögött sokfős humorbrigád dolgozik, a leendő poénokat kivesézik és elpróbálják, sőt a felvételen jóval többet sütnek el annál, mint amennyi a végén adásba kerül. Itt általában a helyi közönség működik cenzorként, vagyis ha veszi a lapot, és nagyot nevet, akkor nagyobb eséllyel kerül a tévénéző elé.
E hosszúra sikerült bevezető után talán érthető, miért nincs szerző feltüntetve a Scolar Kiadó új könyvén, a Showderkalendáriumon. A belső borítón már több információt találunk, de itt is akad furcsaság: Fábry Sándor vezető íróként van feltüntetve, majd utána sorjáznak a jelző nélküli írók: Fehér Béla (lapunk munkatársa), Királyváry Zsolt, Kövesdi Miklós Gábor, Litkai Gergely, Nagy Gábor és Tóth Tibor. A műsorvezető-író által írt előszóból több műhelytitok is kiderül, például az, hogy az egyik szerző, Nagy Gábor eredetileg a produkció büfése volt, innen dumálta be magát a humorbrigádba. A csapat sem stabil: a humoristák legrangosabb kitüntetését, a Karinthy-gyűrűt elnyert három egykori tag közül már csak egy, Tóth Tibor erősíti a csapatot, Litkai Gergely egy más humorra szakosodott csatornánál dolgozik, Kőhalmi Zoltán pedig háromgyerekes apaként akar elsősorban teljesíteni.
A könyvről nem mondhatok sokat. Az elmúlt négy év javát gyűjtötték össze kalendáriumszerűen (most éppen a Tételletöltés havát írjuk), hogy azokon a napokon se nélkülözzük a jókedvet, amikor épp nincs adás. Négyes metrón (ha egyszer elindul), légkondicionált Combinón és ingyenes BKV-buszon ne olvassuk – szomorú utastársainkat zavarni fogja a röhögés.
(Showderkalendárium. Scolar Kiadó, Budapest, 2010. Ára 2990 forint)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.