időjárás 22°C Emese, Sarolta 2022. július 5.
logo

Tilalom a számlasokk ellen

Bodacz Péter
2010.06.30. 22:00

Megelégelte a számlamizériákat az Európai Unió, és közbelépett. Bő egy hét múlva, július elsején lép életbe az a brüsszeli rendelkezés, amelyik alapesetben ötveneurós értékhatárig engedi barangoláskor az internetes adatok forgalmazását. A döntés a magánemberek számára kétségkívül nagy biztonságot jelent, míg céges ügyintézéskor hamar elapadhat a keret. Külön kérvény esetén a korlátozás feloldható.

Számos alkalommal fordult elő olyan eset az elmúlt években, amikor gyanútlan, figyelmetlen ügyfelek külföldi útjuk után óriási, több százezer forintos telefonszámlát kaptak mobilszolgáltatójuktól. A sokkoló összegek hátterében az esetek túlnyomó többségében az állt, hogy telefonjuk vagy laptopjuk SIM kártyáján keresztül az idehaza megszokott módon bonyolították le az internetes adatforgalmat, ami külföldön a telefonálás vagy SMS-ek díjazásánál lényegesen drágább. A tarifa nagyságát firtató panaszok – jogosan – arról is szóltak, hogy a távközlési társaságok miért nem figyelmeztették időben a felhasználókat. Az ilyen és ehhez hasonló eseteknek veheti elejét az a július elsejétől hatályos uniós rendelet, amely szerint a távközlési szolgáltatóknak egy bizonyos összeghatár elérésekor kötelezően korlátozniuk kell az adatroaming-szolgáltatást, ha az ügyfél nem rendelkezik ettől eltérően.
Az új szabályozás konkrétan azzal jár, hogy az uniós tagállamokban a távközlési társaságoknak alapesetben fel kell függeszteniük a barangoló szolgáltatást akkor, ha egy adott SIM kártya havi roaming-adatforgalma eléri a nettó 50 eurónak megfelelő határértéket, amely internethasználat esetén körülbelül 28 megabájtnyi adatforgalomnak felel meg. A szolgáltatóknak az ügyfeleket SMS-sel, e-maillel vagy a számítógépen felugró ablak segítségével kell tájékoztatniuk arról, hogy elérték a pénzügyi vagy adatforgalmi korlát nyolcvan százalékát. Ha az ügyfél forgalma túllépi a limitet, akkor a szolgáltatónak szintén üzenetet kell küldenie és jeleznie, hogy a felhasználó hogyan kérheti a szolgáltatás folytatását, illetve fel kell tüntetni a határértéken felül letöltött egységekhez kapcsolódó költséget is. Amennyiben az ügyfél nem válaszol, a szolgáltatónak meg kell szüntetnie az adatátviteli szolgáltatást, és nem számolhat fel további díjat.
A rendelet célja elsősorban az, hogy megakadályozza a jellemzően véletlenszerű adatforgalmazást. A felső korlátként meghatározott adatmennyiség is a lakossági felhasználás nagyságrendjéhez igazodik. A számlasokk megelőzésével kapcsolatos uniós rendelkezés ugyanakkor a vállalatok körében komoly problémákat okozhat, hiszen a korlátozás nélkül engedett adatforgalom a cégek számára legtöbbször nem elegendő. Mint arra a T-Systems közleményében figyelmeztet, ha egy társaság külföldön tárgyaló vezetői, munkatársai laptopról, okostelefonról vagy BlackBerryről érik el különböző online irodai alkalmazásaikat (céges e-mailjeiket, naptárukat, feladatlistáikat), érdemes előre gondolkodniuk, és jobb, ha lemondó nyilatkozattal kérik a korlát megszüntetését. Ugyanez a helyzet állhat elő azoknál a fuvarozó cégeknél, amelyek GSM-alapú járműkövetési rendszert használnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.