Újabb gyanú Demszky embere ellen

Bűnszervezetben, felbujtóként elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés megalapozott gyanújával is kihallgatták tegnap Mesterházy Ernőt. Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester korábbi főtanácsadója az ügyészség szerint a BKV-t több milliárd forintos takarítási szerződés kötésére utasítva, százmilliós kárt okozott, kezdeményezték előzetes letartóztatásának meghosszabbítását is. A nyomozás legújabb fejleményeire sem a városháza, sem a közlekedési cég nem reagált.

2010. 06. 07. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Demszky Gábor volt főtanácsadója arra utasította a veszteségesen működő BKV Zrt. vezetőit, hogy – vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve – egy általa megjelölt kft.-vel kössék meg a szerződést a takarítási munkáikra – ismertette lapunkkal a legújabb gyanúsítás tartalmát Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szóvivője. Elmondta: a kis cég a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló közlekedési társaságnál szükséges munkálatokra önmagában alkalmatlan volt, ezért Mesterházy Ernő rávette a BKV-nál egyébként már hosszabb ideje takarítási tevékenységet végző társaságot egy konzorciumi szerződés megkötésére. Az újabb megalapozott gyanú szerint így a takarítás a BKV egyes üzemi területein – a korábbi költségekhez képest – 2008 végétől kezdődően gazdaságilag indokolatlanul magasabb árszabással valósult meg.
A nyomozók adatai alapján ezzel Demszky embere a BKV Zrt.-nek csaknem 163 millió forint vagyoni hátrányt okozott. A gyanúsított érdemi vallomást tett, bűnösségét tagadta, ezért panaszt jelentett be. A KNYF ugyanakkor az eljárás újabb adataira is figyelemmel, a nyomozási bíró előtt indítványt tett Mesterházy előzetes letartóztatásának további két hónapos, azaz 2010. augusztus 5-ig tartó meghosszabbítására.
A főpolgármesteri tanácsadót még idén február 5-én helyezték előzetes letartóztatásba, az akkor közölt gyanú szerint is arra bírta rá a BKV vezetőit, hogy szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek.
Mint megírtuk, a BKV-ügyként ismert nyomozás folytatására az ügyészség és a rendőrség közös nyomozócsoportot hoz létre azután, hogy a Legfőbb Ügyészség a büntetőeljárást súlyos korrupciógyanú miatt a BRFK kezdeményezésére a KNYF hatáskörébe utalta. Az akár többmilliárdos károkozást is jelentő bűncselekmény-sorozatban az elmúlt napokban jogerősen is előzetes letartóztatásba helyezték a hűtlen kezeléssel gyanúsított Hagyó Miklóst, az MSZP volt főpolgármester-helyettesét, valamint kommunikációs munkatársait, Horváth Évát és Lelovics Ottót, akiket az eljárásban már korábban is meggyanúsítottak.
A BKV-botrány a Fidesz tavalyi feljelentései nyomán akkor pattant ki, amikor a Magyar Nemzet közölte, a jelenleg házi őrizetben lévő Szalainé Szilágyi Eleonóra, a BKV volt humánpolitikai igazgatója csaknem százmillió forintos végkielégítése, nyugdíjazása és továbbfoglalkoztatása történetét.
– Hagyó Miklósról a rendőrségnek olyan információja volt, hogy elhagyni készül az országot – erősítette meg Ihász Sándor fővárosi főügyész a Népszabadság tegnapi számában megjelent interjújában azt, amit már napokkal ezelőtt Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány is elmondott az MSZP-s politikus előállításának időzítéséről.
– A BKV-ügyben tovább bővülhet a gyanúsítottak köre, és kiderülhet, hogy kik voltak a bűnszervezet irányítói – utalt Ihász Sándor arra, hogy még más politikusok is készülhetnek a budapesti városházán arra, hogy gyanúsítotti idézést kapnak a következő időszakban. Jelezte azt is: előrelépés várható a többi fővárosi korrupciógyanús ügyben, többek között a 4-es metró és a Margit híd beruházásánál vagy a Rác fürdőnél zajló nyomozásokban is.

Tarlós felhívása. A ciklus hátralévő szakaszában ne hozzon a papíron nem létező, de a valóságban a mai napig működő MSZP–SZDSZ- koalíció olyan visszafordíthatatlan döntéseket, amelyekkel Budapest és a következő városvezetés pénzügyi mozgásterét az eddigieknél is jobban szűkítik – szögezte le a Demszky Gáborhoz eljuttatott levelében Tarlós István, a fővárosi Fidesz–KDNP-frakciószövetség elnöke. Szerinte ízléstelen, hogy a közgyűlés egyik ülésnapját épp a trianoni évfordulóra tűzték ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.