Pénzt, paripát a klientúrának?

Potom áron adja át a termálvizet egy szocialistákhoz köthető üzletember érdekeltségébe tartozó cégnek Velence önkormányzata. Ez a vállalkozó esélyes egy megaberuházás működtetésére is, amely ellen népszavazást kezdeményeznek a civilek.

Dénes Zoltán
2010. 08. 27. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Velence önkormányzatának függetlenként politizáló, de baloldali elkötelezettségű többsége rendkívüli ülésen szavazta le tegnap a Velencei-tó kapuja nevű beruházással kapcsolatos népszavazási kezdeményezést, amit öt ellenzéki képviselő indítványozott. Oláhné Surányi Ágnes polgármester az elutasítást azzal indokolta, hogy már zajlik egy aláírásgyűjtés az ügyben, amit a civil szervezetek kezdeményeztek. – A zöldszervezetek tényleg népszavazási kiírást kezdeményeztek a beruházás ügyében, ám azt a város jegyzője elutasította – mondta lapunk megkeresésére Csizmadia Attila helyi ellenzéki képviselő. A politikus emlékeztetett arra, hogy a jegyző döntése ellen a civilek fellebbeztek, a bíróság pedig jogszabályellenesnek titulálta a hivatalvezető határozatát, s így végül elindulhatott az aláírásgyűjtés. Viszont a tegnapi ülésen – tette hozzá Csizmadia Attila – a polgármester utalt arra, hogy nem értenek egyet a bíróság döntésével, s ez ellen most az önkormányzat nyújt majd be fellebbezést. A képviselő szerint mindez jól mutatja azt, hogy a testület többsége mennyire ódzkodik a polgárok véleményalkotásától.
Szigeth Gábor, az Angelika Egyesület elnöke megkeresésünkre örömét fejezte ki, hogy a testületi többség eredeti szándékával szemben végül mégis elindulhatott a népszavazási kezdeményezés. Az egyesület szerint a tervezett beruházás veszélyezteti a Velencei-tó vizének biztonságát és természeti értékeit. Emiatt a jövő nemzedékek országgyűlési biztosához fordultak, kérve a tervezett építkezések felülvizsgálatát. A beruházás átvilágítását kérte Balsay István Fejér megyei fideszes képviselő is. A politikus levélben fordult Molnár Ágneshez, a fejleszté-si minisztérium államtitkárához, kérve, hogy a tervet vizsgáltassa ki, és amennyiben indokolt a beruházás támogatásának visszavonása, azt az új kabinet tegye meg.
Velence város vezetése a tó partjára egy vásárközpontot és homokos partot is magába foglaló beruházást tervez, amihez 1,5 milliárd forintnyi uniós támogatást és hatszázmillió forintnyi hitelt használnának fel, ez utóbbit önerőként. Pár hónappal a helyi választások előtt Velence önkormányzata harmadszor is meghirdette a beruházás kivitelezésével kapcsolatos közbeszerzési eljárást. A tiltakozások ellenére június 22-én győztest is hirdettek. Ugyan a fejlesztés közpénzből menne végbe, s még egy kapavágás sem történt, az üzemeltetésre korábban már kiválasztottak egy magáncéget.
A Heti Válasz értesülése miszerint a tervezett beruházás közvetett haszonélvezője az a Rábaközi István, aki 1990-ben az MSZP listáján indult a parlamenti választásokon, majd a Fejér megyei szocialisták egyik legbefolyásosabb üzleti támasza lett. Amennyiben a lap információja valós, s ő lesz az önkormányzat által kiválasztott üzemeltető, igen érdekes képet fest az ügylet, hiszen a Velencei-tó kapuja beruházásban egy közel háromezer négyzetméteres, fedett sétálóutca és ennek folytatásaként nyitott sétány is lenne a magánpénzből megépülő termálfürdőig, amely ugyancsak a Rábaközi család érdekeltségéhez tartozik.
Az önkormányzati képviselő-testület többsége ugyanezt a személyt támogatta akkor is, amikor a város tulajdonában lévő termálvíz átadásával kapcsolatos megállapodást megkötötték – mondta megkeresésünkre Kernya Gábor. A Szépülő Velence Egyesület alelnöke arról számolt be lapunknak, hogy a hasznosítással kapcsolatos szerződések eltitkolása miatt bírósághoz fordult, és a rendőrségen közérdekű adattal való visszaélés bűntette miatt tett feljelentést. Mint mondta, kérésére a szerződéseknek és háttérmegállapodásnak csak egy részét adta át számára az önkormányzat, amiket önkényesen kiválasztottak. De – tette hozzá – már ezekből is kiderül, hogy nem feltétlenül a város érdekeit szolgáló eljárásokról van szó. Rámutatott: a várossal kötött megállapodás szerint a termálkutat működtető, a város többségi tulajdonában lévő Velence Plus Kft. potom áron adja tovább a termálvizet a – termálfürdőt működtető Rábaközi család érdekeltségében lévő – Velence Termál Kft.-nek. Mint Kernya Gábor elmondta, miközben az ivóvízért Velence lakói köbméterenként 475 forintot fizetnek, addig az említett cég mindössze köbméterenként 140 forintot utal át az önkormányzatnak a termálvízért. Az alelnök információi szerint országos átlagot tekintve a termálvíz köbméteréért a cégek átlagosan ezer forint körüli összeget fizetnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.