Álom helyett rémálom

A magyar női kosárlabda-válogatott tegnap Miskolcon 78-75-re kikapott Törökországtól az Európa-bajnoki selejtező C csoportjában, a 8., utolsó fordulóban. Székely Norbert együttese a vártnál sokkal gyengébben, két győzelemmel és hat vereséggel zárta a sorozatot. Az már korábban eldőlt, hogy nem jut ki az Eb-re, ám a tegnapi kudarccal a jövő nyári pótselejtező lehetősége is veszélybe került. Soha nem tapasztalt mélypontra süllyedt a magyar női kosárlabdázás.

2010. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magabiztos, könnyed játékkal kezdte a magyar válogatott a tegnapi mérkőzést. A 8. percben már 19-9-re vezetett, csupán a látottak alapján érthetetlennek tűnt, Isztambulban miként kaphatott ki 69-54-re. Ami persze nem megfejthetetlen rejtély. Hölgyeink ugyanis nem az utolsó, hanem mind a nyolc meccs kezdeti szakaszában jól kosaraztak, és vezettek, olykor behozhatatlannak hitt különbséggel. A vége mégis többnyire vereség lett.
Tegnap egészen a hajráig semmi jel nem utalt erre a forgatókönyvre. Tíz perc után 27-17-re, a félidőben 51-39-re, a harmadik negyed után pedig 15 ponttal, 69-54-re vezetett a magyar csapat. Ehhez képest negyven perc után 69-69 volt az állás. Tíz perc alatt nulla pont. Rémálom. Válogatott szinten soha nem tapasztalt mélypont.
A hosszabbítás ezek után nem sok jót ígér. Az első pontot – Horti, büntetőből – 69-73-nál dobta, s bár Fűrész Diána egy megkésett hárompontossal még felcsillantotta a reményt (75-76), a végjátékban megint nem sikerült pontot dobni. A magyar válogatott 78-75-re kikapott.
Amivel a selejtező elején elképzelhetetlennek hitt helyzetbe került. Nagyon valószínű, hogy még a pótselejtezőben sem vehet részt, pontosabban részt vehet, csak éppen nem az Eb-re való kijutás, hanem az A osztályos tagság megőrzése érdekében. Biztosan azért nem fogalmazhatunk, mert a selejtezősorozat csak vasárnap ér véget, a mezőnyt a négy csoport alapján rangsorolják, s csak ezután dől el a magyar válogatott sorsa.
Azt azonban már most megállapíthatjuk, a magyar női kosárlabdázás újabb mélypontra jutott. Ismert játékosok egész sora mondta le a válogatottságot, ám a csapatnak nélkülük is illett volna teljesíteni a minimális célt.
Egy éve még olimpiai részvételről álmodoztunk. Rémálomra ébredtünk.

Győztes búcsú. Férfiválogatottunk tegnap az utolsó meccsén Szombathelyen 83-75-re verte Ukrajnát, így három győzelemmel és öt vereséggel zárta a selejtezősorozatot, ami megfelel az elvárásoknak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.