Elege van a visszamutogatásból

Feledésbe merülő erkölcsi normák szerint megmagyarázhatatlan Huszti Szabolcs tette: előbb lemondta a válogatottságot, majd csapongó közleményben próbálta megindokolni a döntését. Juhász Roland, a nemzeti csapat középhátvédje mégis úgy fogalmazott: „Mindenben egyetértek Szabolccsal.” Ami szerencsére még sincs teljesen így, érdeklődésünkkor megerősítette, ő semmilyen körülmény közepette nem hagyná cserben a válogatottat. Ám nem a szándékolt szembeállítás a célunk, Juhász a magyar futball azon egyéniségei közé tartozik, akinek érdemes odafigyelni a véleményére.

2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mire gondolt akkor, amikor azt mondta: „Mindenben egyetértek Szabolccsal”?
– Ami közte és Sanyi bácsi (Egervári Sándor szövetségi kapitány – a szerk.) között történt, az csak rájuk tartozik, ám Szabolcs olyan témákat is érintett a levelében, amelyek valóban kellemetlenül befolyásolhatják a válogatott működését.
– Mely témákra gondol?
– Helytelennek tartom a viszszamutogatást a régi dolgokra, szinte mindent rossznak lefesteni, ami régen történt, s jónak, ami a jelenre vonatkozik.
– Talán könnyebben jutunk konkrétumokra, ha a Huszti közleményéből kihámozható állításokra kérdezek rá. Hajnal Tamásnak, Vanczák Vilmosnak és Huszti Szabolcsnak ön szerint helye lenne a válogatott kezdőtizenegyében?
– Természetesen mindig az aktuális szövetségi kapitány joga eldönteni, hogy kiket állít a csapatba. Azzal is tisztában vagyok, nehéz a válogatás, hiszen a külföldön szereplők közül nagyon kevesen játszanak rendszeresen a klubjukban. Az említett játékosok azonban éveken át meghatározó emberei voltak a válogatottnak, nem hinném, hogy elfelejtettek volna futballozni.
– A külföldön szereplők egyértelmű előnyt élvezzenek az itthoniakkal szemben?
– Ezt így hiba lenne egyértelműen kijelenteni, de mivel otthon kivétel nélkül mindenkinek az a célja, hogy külföldi szerződéshez jusson, talán számít, ha valaki ezen a lépcsőfokon már túljutott. Szabolcs ráadásul nem kezdő, mindenhol megállta a helyét, a válogatottban szinte mindig húzóember volt.
– Erwin Koeman jobb szövetségi kapitány volt, mint Egervári Sándor?
– Számomra ez a kérdés másként merül fel: miért kell rosszindulatú célozgatásokat tenni a korábbi időszakra, besározva mindenkit, aki akkor a csapat tagja volt? Aki ennyire rossz véleménynyel van az előző évekről, az álljon ki, s mondja el, mire gondol.
– Egervári Sándor Mezey György sugallatára, illetve a Videoton érdekeinek megfelelően állítja össze a válogatottat?
– Több játékos is így érzi. Én magam nagyon bízom benne, hogy ez nem igaz. Nagyon csalódott lennék, ha mégis így lenne. Annál is inkább, mert annak idején Sanyi bácsival két éven át a legnagyobb egyetértésben dolgoztam együtt az MTK-ban, s mindig játékospárti volt.
– Gerát is el kellett volna tiltani?
– Az eseti, egyedi döntések, különösen, ha nem indokolják meg, mindig vitát ingerelnek, ezért helyesebb azonos mércét alkalmazni. Azok után, hogy Gera Zoli minden következmény nélkül visszatérhetett, sőt egyből csapatkapitány lett, Szabolcs joggal érezhette visszamenőleg még inkább méltánytalannak a vele szembeni eljárást. 2007 tavaszán, amikor kihagyták, magasan ő volt a legjobb formában lévő magyar játékos. Nem a tudása miatt, hanem háttéralku következtében maradt ki, amit okkal sérelmezett. Mégis eltiltották fél évre. Gerzsonnal semmi gondom, mindezt vele is megbeszéltem, a szituáció furcsa.
– Ha valaki háttérbe szorul, az a megoldás, hogy le kell mondani a válogatottságot?
– Nem, én sohasem tennék ilyet, akárcsak eddig, rám ezután is mindig számíthat a kapitány. Ám a lemondásokat meg is lehetne előzni. Senki se gondolhassa azt, azért marad ki a csapatból, mert van valami a háttérben.
– Túllépve a Huszti közleményében foglaltakon, hogyan tovább? Ön is arra utal, vannak feszültségek a csapaton belül, fel lehet-e ezeket oldani, avagy Huszti példáját követve további játékosok is lemondják a válogatottságot?
– Tagadhatatlan, vannak feszültségek, ami azért is szembetűnő, mert korábban példás egység jellemezte a válogatottat. Olyan, amilyen klubcsapatoknál is ritka. Lehet, hogy Szabolcs nem a legkörültekintőbben járt el, de őszinteség jellemzi. S amikor azt mondom, hogy mindenben egyetértek vele, akkor elsősorban erre gondolok. Én is hallottam olyan hangokat, hogy rugdosódás volt az edzéseken, klikkek alakultak ki, az öregek kiközösítették a fiatalokat. Aki így érzi, álljon ki, s mondja el, mit ért ezalatt. Én ott voltam kilenc napon át az edzőtáborban, részt vettem minden edzésen, de szándékos belemenést nem láttam. Amikor kimenőt kaptunk, együtt mentünk el cukrászdába, biztos, hogy nem mi, külföldön szereplők bomlasztottuk az egységet. A legközelebbi találkozáskor ezeket a problémákat őszintén ki kell beszélnünk, s nagyon remélem, addig nem fogyatkozik tovább a keret. Új vezetése van a szövetségnek, én is bízom benne, hogy lesz változás, csalódott lennék, ha a hangzatos terveket nem követnék tettek.
– S Huszti számára van viszszaút?
– Nagyon nehéz kérdés. Úgy látom, Szabolcs végleges döntést hozott, pedig szükség lenne rá a válogatottban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.