Szabó István mostantól nézőként drukkol a Kecskemétnek

Mint korábban valahányszor, Szabó István kedd reggel is fogadta a hívásunkat. Természetesnek vette, hogy mindenekelőtt Nikitscher Tamás, valamint a Kecskeméten korábban megfordult többi válogatott játékos teljesítményéről érdeklődünk nála. Türelmet kért, mert érezte, sőt talán már tudta, bizonytalan a helyzete. Délben már nem ő volt a KTE vezetőedzője. Az ígéretét ennek ellenére megtartotta, s bár nehéz szívvel, de vállalta az interjút, amelyben persze saját sorsáról is beszélt.

2024. 10. 16. 9:38
Szabó István, Kecskemét
Szabó István igyekszik a szépre emlékezni Forrás: KTE
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miként korábban megírtuk, Tóth Ákos, a KTE sportigazgatója egy hete még úgy fogalmazott, a vártnál gyengébb eredmények dacára bíznak Szabó Istvánban. Aztán mégis menesztették az NB I-ben sereghajtó Kecskemét vezetőedzőjét. Méghozzá egy edzőmérkőzésen, a másodosztályú Tatabányától elszenvedett vereség miatt.

– Már augusztusban lekötöttük a válogatott szereplése miatti szünetre a tatabányai mérkőzést. Mint az évközi edzőmeccseken rendesen, inkább azoknak biztosítottam lehetőséget, akik kevesebbet játszottak vagy sérülésből tértek vissza. Nem megbántva a Tatabányát, olyan volt a játék képe, mint amit az osztálykülönbség sejtet. A kapusunknak hatvanöt percen át semmi dolga nem volt. A végén aztán kaptunk két gólt, s így 2-0-s vereséget szenvedtünk – elevenítette fel az érdeklődésünkre Szabó István, hogy mi is történt a végzetesnek bizonyult tatabányai találkozón.

A taktikai váltás okozta Szabó István vesztét?

A menesztett tréner szerint kizárt, hogy netán a csapatból néhányan ellene játszottak volna. 

Minden játékossal nagyon jó a kapcsolatom. Amikor elköszöntem tőlük az öltözőben, többeknek könnyes volt a szeme. Természetesen fáj, hogy távoznom kell, de kétségtelen, a tabella nem hazudik. Nagyon korrekten váltunk el, igyekszem a szépre gondolni, a mögöttünk hagyott gyönyörű három évre

– fogalmazott Szabó István.

A kölcsönös korrektség jegyében Szabó István elsősorban önmagában keresi a hibát, hogy mi vezetett az őszi vesszőfutáshoz.

– Nikitscher Tamás példája, ahogy egymás után két válogatott mérkőzést is végigjátszott, bizonyítja, hogy a játékosok fizikálisan nagyon jó állapotban vannak. Erre az idényre próbáltam változtatni a csapat játékán, arra törekedtem, hogy mi kezdeményezzünk, de úgy jártunk, mint a magyar válogatott, kiderült, hogy a reagáló kontrajáték jobban fekszik nekünk.

SZABÓ István
Szabó István Kecskeméten egyelőre nem rúg többet labdába (Fotó: Bús Csaba)

Szabó István: Remélem, szurkolóként is lesz helyem a stadionban

Szabó István nem keres kifogást, miszerint netán erre az idényre meggyengült volna a Kecskemét kerete, sőt tiszta szívből szurkol a csapatnak a folytatásban is.

Remélem, az új edző képes lesz új impulzust adni a csapatnak. A következő néhány hétben a feszültséget kerülendő nem megyek ki a meccsekre, de a későbbiekben, remélem, lesz olyan pontja a stadionnak, ahonnan én is drukkolhatok. Nincs ebben semmi különös. Ötven éve ide tartozom

– fogalmazott sportszerűen.

Család, pro licence, új lehetőség

Szabó István fekete humorral jegyezte meg, mégis vannak olyanok, akik örülnek a távozásának.

– A fiam és az unokáim, akik Németországban élnek. Az elmúlt öt évben, jó, ha tízszer láttam őket, a közeljövőben szeretném bepótolni a mulasztást – mondta, de a jövőjét persze továbbra is futballedzőként képzeli el.

– Végzem a pro licence-es képzést, ami mostantól nyilván könnyebb lesz, mint munka mellett. Aztán persze szeretnék munkába állni.

A Kecskemét mindig kiemelt helyet foglal el a szívemben, de profi edző vagyok, a távolság nem lehet akadály, megfelelő ajánlat esetén bárhol vállalnék munkát

– tekint óvatosan a jövőbe.

Szabó István büszkeségei

Az elmúlt években négy korábbi vagy jelenlegi kecskeméti játékos (Horváth Krisztofer, Szuhodovszki Soma, Nikitscher Tamás, Szűcs Kornél) mutatkozott be a magyar válogatottban, Szalai Gábor pedig egyelőre a kerettagságig jutott. Szabó István vállalta, hogy röviden jellemezze őket, miként fogalmazott, a legnagyobb büszkeségeit.

Horváth Krisztofer: Miután hazatért Olaszországból, előbb Szegeden játszott, majd Debrecenben próbálkozott, ahol alig kapott lehetőséget. Többen óvtak tőle, mondván, nehezen kezelhető, de ismertem még az NB II-ből, a képességeit nem kell bemutatni és úgy voltam vele, az nem létezik, hogy éppen vele ne találnám meg a közös hangnemet. A góljainak köszönhetően másfél éven át erőssége volt a Kecskemétnek

Szuhodovszki Soma: Soma ugyanúgy 1999-es születésű, mint a legkisebb fiam, Banó-Szabó Bence, tehát még az utánpótlásból ismerem őt. Amikor még az NB II-ben Kecskemétre került, az is bizonytalan volt, hogy elvisszük-e edzőtáborba, aztán válogatottságig vitte. Sokszor biztattam, hogy jó játékos válhat belőle. Most ő hívott fel engem azzal, hogy ne csüggedjek. 

Nikitscher Tamás, magyar válogatott, Kecskemét
Nikitscher Tamás, a Kecskemét büszkesége a helyzet magaslatán

Nikitscher Tamás: Ő is 99-es, így hát őt is régóta ismerem. Már 2021-ben volt nálunk próbajátékon. Akkor azzal váltunk el, hogy követni fogjuk a pályafutását. Így is történt. Makón, majd Pécset is sokat fejlődött és 2023 januárjában, noha a Paks is hívta, visszacsábítottuk Kecskemétre. A súlyos térdsérüléséből szívós munkával épült fel, a tavasszal egyre jobban játszott. Alkatilag született hatos, érthető, hogy Marco Rossi érdeklődését is felkeltette. Az elmúlt években olykor elkövetett taktikai hibákat, de a válogatottban nagyon fegyelmezetten játszik, megállja a helyét. 

Szűcs Kornél: Róla szinte mindent elárul, hogy noha 190 centi magas, roppant gyors, 3,7 másodperc alatt futja a harminc métert. Minden edző ilyen belső védőről álmodik. Nem véletlen, hogy a nyáron elvitte a Plymouth, Angliában is megállja a helyét. Nagyon büszke vagyok arra, hogy Bosznia ellen ő is bemutatkozott a válogatottban. 

Szalai Gábor: Kecskeméten született, az édesapjával anno együtt futballoztam. Őt aztán tényleg úgy ismertem, mint a saját fiaimat. Angliából hazatérve eleinte az NB III-ban sem volt stabil kezdő. Részben miatta alkalmaztuk a három védős felállást, mert ebben a rendszerben bal oldali védőként válogatott szintű teljesítményre képes. Védő létére gólerős, hiszek benne, hogy idővel a Ferencvárosnak is erőssége lehet, s persze idővel ő is bemutatkozik a válogatottban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.