Ha elhízott, könnyebben kaphat szájüregi rákot

A jó hír, hogy egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a bajt.

2024. 10. 16. 9:00
Illusztráció Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hogyan kapcsolódik az elhízás a szájüregi rákok kialakulásához és mit tehetünk, hogy minél inkább megóvjuk magunkat ettől a veszélytől? – teszi fel a kérdést Mester Emese. A dentálhigiénés szakember a közösségi oldalán oszt meg olyan fogápolással kapcsolatos edukatív tartalmakat, mint az elektromos fogkefe helyes használata vagy a fogköztiszítás fontossága, de olyan problémákra is rávilágít, amivel munkája során rendszeresen találkozik. 

A szakember most a szájüregi daganatokra hívta fel a figyelmet, aki megosztotta a Michigani Egyetem kutatói által közölt tanulmányt is.

A kutatás szerint az elhízás jelentősen hozzájárulhat ahhoz, hogy a szájüregben egy olyan daganatos mikrokörnyezet alakuljon ki, amely elősegíti a tumor progresszióját. 

Ez azt jelenti, hogy a túlzott zsírfelhalmozódás olyan folyamatokat indít be, amelyek lehetővé teszik a daganatoknak, hogy kikerüljék az immunrendszer támadásait, ez pedig elősegíti a tumor növekedését és terjedését.

– olvasható a tanulmányban. 

– Ez egy elég összetett folyamat, amelynek lényege, hogy a szervezetünkben felhalmozódó telített zsírsavak bizonyos kémiai útvonalakat blokkolnak, amelyek fontos szerepet játszanak az immunrendszer működésében. Ezek az útvonalak normális esetben segítenek az immunsejteknek felismerni és megtámadni a daganatokat, de elhízott emberekben ezek az utak kevésbé működnek hatékonyan. Ez a gyengébb immunválasz pedig lehetőséget ad a daganatoknak, hogy „elbújjanak” az immunrendszer elől, és tovább növekedjenek – összegezte a dentálhigiénés szakember, kiemelve, hogy:

Az elhízás tehát nemcsak más daganatos betegségek – például gyomor-, hasnyálmirigy- vagy emlőrák – kockázatát növeli, hanem a szájüregi rákokét is. 

– Ez különösen érdekes felfedezés, hiszen eddig ez a kapcsolat kevésbé volt ismert – jegyezte meg. Mester Emese szerint a jó hír az, hogy a kutatások szerint van lehetőségünk arra, hogy ezeket a folyamatokat befolyásoljuk.

– Kiderült, hogy azoknál a szájüregi rákos betegeknél, akik sztatinokat – tehát koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket – szedtek, javult a túlélési esély. De természetesen a legjobb védekezés mindig a megelőzés, ezért érdemes odafigyelni az egészséges táplálkozásra és a rendszeres mozgásra, mert ezek mind segíthetnek abban, hogy megőrizzük az immunrendszerünk egészségét és csökkentsük többek között a szájüregi rák kockázatá. És persze ne feledkezzünk meg a rendszeres dentálhigiéniai és fogorvosi ellenőrzésekről sem, mert a korai felismerés mindig kulcsfontosságú – tanácsolta a dentálhigiénés szakember.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.