Lélegzetelállító felvételek készültek a darvak őszi vonulásáról + fotók

A hortobágyi pihenő a madarak legkedveltebb helyszíne.

2024. 10. 15. 9:59
Balmazújváros, 2024. október 15.
Szürke darvak (Grus grus) repülnek éjszakázó helyükre naplementekor a Keleti-víztározó felett, Balmazújváros térségében 2024. október 14-én.
MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetente mérik a Hortobágyon tartózkodó darvak létszámát, amely október első napjaiban több mint 135 ezer felett volt. A Magyarországon átvonuló darvak 95 százaléka hónapokat tölt el a Hortobágyon.

A madarak vonulási időszaka szeptemberben, az északi költőterületek időjárásának hidegebbre fordulásával indul be, és az újabb lehűlések egyre nagyobb állományt hoznak mozgásba.

A Hortobágyi Nemzeti Park Természetvédelmi Őrszolgálatának közlése szerint a darvak rekordmagas létszémának oka lehet a sikeres fészkelési szezon, vagy egyszerűen a vonulás előző évhez képesti időbeli fáziseltolódása, de a vonulási útvonalak közötti populációs átrendeződés is magyarázatul szolgálhat.

Szinte az összes darufaj vizes élőhelyen tölti az éjszakát, a vízben állva nem tudja őket sem négylábú, sem kétlábú ellenség megközelíteni.

Több mint 135 ezer daru állomásozik jelenleg a Hortobágyi Nemzeti Park területén (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Bár nem is igazán a hideg, hanem a táplálékbázis beszűkülése lehet a végső kiváltó ok. A vonulási útvonalak kialakulását sok tényező befolyásolhatja. Az idősebb madaraktól való szociális tanulás, illetve a potenciális vonulási útvonal pihenőhelyein rendelkezésre álló táplálék és sekélyvizes élőhely mennyisége döntő.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Fontos jelkép a daru

Néhány érdekesség a darvakról: a madarak magassága elérheti a 130 centimétert is, vagyis akkora, mint egy nyolcéves gyermek vagy egy Ferrari.

A darvak a japán kultúra fontos elemei, az élet világos felét és a boldogságot szimbolizálják, de elengedhetetlenek a házassági ceremóniáknál is.

Hazánkban is népszerű jelkép, több magyarországi település címerében is szerepel a daru. 

A római költők szerint a darvak szépsége ihlette Hermészt, amikor az ógörög ábécé írásjeleit megalkotta.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park

Borítókép: Szürke darvak Balmazújváros térségében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.