A globális áramigény robban, Európa stabilizál

A villamos energia iránti globális kereslet gyorsabban növekszik, mint várták, nehezítve a klímavédelmi célok elérését. Ezzel párhuzamosan Európa fokozza energiaellátásának biztonságát és az energiapiacok stabilizálódása várható. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentései szerint a következő évtizedekben a világ energiarendszere a megújuló források és az elektromos közlekedés felé fordul, de komoly kihívások is várhatóak.

2024. 10. 16. 8:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az IEA friss jelentése szerint a világ villamosenergia-kereslete gyorsabb ütemben növekszik, mint azt korábban prognosztizálták, ami nehezíti a globális szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett erőfeszítéseket. Az elkövetkező évtizedben a világ minden évben hozzáad egy Japán méretű fogyasztást a villamosenergia-hálózathoz, amelyet elsősorban az új gyárak, elektromos járművek, légkondicionálók és adatközpontok iránti kereslet hajt.

Az elektromos járművek globális térnyerése különösen Kínában figyelemre méltó, ahol az év végére az új autók felét elektromosak teszik ki.

Ezzel párhuzamosan az elektromos energia iránti igény az egyre növekvő hőmérsékletek miatt is emelkedik, mivel a légkondicionáló rendszerek használata jelentősen megnövekedett világszerte, különösen olyan országokban, mint India, amely brutális hőhullámokkal küzd.

Az IEA szerint a világnak sokkal gyorsabban kellene megújuló energiaforrásokat – például nap- és szélenergiát, valamint nukleáris kapacitásokat – építenie, hogy lépést tartson a villamosenergia-igényekkel és a klímavédelmi célokkal. 

Az ügynökség becslései szerint a következő évtizedekben a világ energiarendszerének gyors átalakulása következhet be, ahogy belépünk a villamos energia korszakába.

Európában az energiapolitikai kilátások javulásának jelei látszanak, hiszen a kontinens, amely az orosz gáz alternatíváinak keresésére kényszerült az ukrajnai háború következtében, az elmúlt időszakban stabilizálta energiaellátását. 

Az IEA szerint a cseppfolyósított földgáz exportjának növekedése és az új, főleg Katarban és az Egyesült Államokban épülő export terminálok 2025-től mérsékelni fogják a gázárakat a piacon.

Az európai energiapiac zöldítésének gyors üteme is folytatódik. Az Európai Unióban a megújuló energiaforrások aránya az áramtermelésben a jelenlegi 45 százalékról 2035-re várhatóan nyolcvan százalékra emelkedik, miközben a fosszilis tüzelőanyagok használata folyamatosan csökken. Az olaj iránti kereslet például 2030-ra várhatóan 15 százalékkal csökken, a gáz iránti igény tíz százalékkal, míg a szénfogyasztás közel a felére esik vissza.

Miközben az európai országok egyre inkább átállnak a megújuló energiaforrásokra, a fosszilis energiahordozók gyártói továbbra is hatalmas bevételekre tesznek szert. 

Az energiaügynökség adatai szerint a világ fogyasztói 2022-ben közel tízbillió dollárt költöttek energiára, ennek jelentős része pedig az olaj- és gáztermelők rekordbevételeit növelte.

A következő évek energetikai átállása globálisan és Európában is komoly hatással lesz a gazdaságokra, miközben az éghajlatváltozás elleni küzdelem továbbra is kihívásokat jelent a nemzetek számára. Az új villamosenergia-korszak kezdetét jelenti a világ energiarendszereinek átalakulása, de a fenntarthatóság felé vezető út még hosszú.

Borítókép:

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.