Fidel-katasztrófa

2010. 09. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Soha se késő? Fidel Castro, Kuba visszavonult, majd ismét aktivizálódott aggastyán vezére minap úgy nyilatkozott: semmi értelme exportálni országa politikai modelljét, mert az már náluk sem működik. (Mikor működött?) El lehet képzelni, mennyire csalódott lehet a nyolcvannégy éves forradalmár, aki hosszú évtizedeken át többórás beszédekben agitált a kommunista eszmékért, miközben országát a végletekig elszigetelte, értelmiségét börtönbe zárta, önmagát a demagógia szobrává formálta. Mekkora elhatározás kellett ahhoz, hogy a torzonborz matuzsálem most kiálljon a nyilvánosság elé: szamárságokat hordtam én itt összevissza hat évtizeden át. Fidel Castro a jelek szerint későn érő típus. (Gustav Husak csehszlovák kommunista vezér járt be hasonló utat, 1990-ben a halálos ágyán utolsó kenetet kért – feladták neki.)
El lehet képzelni az ideológiai zűrzavart. Nem kizárt, történelemkönyveket írnak újra, elkötelezett ideológusokat küldenek el, börtönöket, templomokat nyitnak meg, politikai dogmákat dobnak a szemétdombra, talán még pártok is alakulhatnak, szabad választások lehetnek, utazni engedik a kubaiakat… Ha már Fidel Castrót is szorítja a gimnasztyorka, akkor az országnak is ideje átöltöznie. Lehet lapozni egyet a történelemkönyvben, amigo!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.