Összepakolt, s kipakolt

Novák Attila
2010. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszti Szabolcs kipakolt. A válogatottságot a Moldova elleni Eb-selejtező után lemondott játékos tegnap a távirati irodának elküldött közleményben hosszasan ecsetelte annak az okát, hogy miért fordított hátat a nemzeti csapatnak. Terjedelmi korlátok miatt szóról szóra nem közölhetjük Huszti panaszáradatát, ám bármely pontját is ragadjuk ki, az süt belőle, a balszélső nem kikezdhetetlen tényekre alapozva, hanem a sejtés és a szóbeszéd sodrásának felülve, indulatból fogalmazta meg mondandóját.
„Először akkor fogalmazódott meg bennem ez a gondolat, amikor az angolok elleni mérkőzést megelőző edzésen a szakvezetőség azzal vádolt, hogy motiválatlan vagyok. (…) A barátságos összecsapás után már jeleztem néhány társamnak, hogy nem szimpatikus nekem az a légkör, ami a csapat körül kialakult, a svédországi Eb-selejtező pedig végérvényesen rádöbbentett, nem tetszik az az út, amelyen járunk” – adja meg az alaphangot. Nos, nem tudjuk, az öltözőben, a kapitánnyal folytatott beszélgetések során mi történik, ám tény, Huszti londoni játéka éppen azért jelentett sokaknak csalódást, mert korábban nem ezt a színvonalat szoktuk meg tőle. Hogy ennek a motiválatlanság, a játékhiány, netán más egyéb volt az oka, azt nem tudhatjuk.
Ezután Huszti relativizálni igyekszik azt a körülményt, hogy klubcsapatában, a Zenitben nem számítanak rá, egyúttal kritizálja Egervári Sándort, amiért több fiatalnak lehetőséget adott: „Való igaz, az utolsó két Zenit-mérkőzésen nem kerültem a keretbe, de majd száz Bundesliga-, körülbelül húsz francia és jó néhány orosz bajnoki, valamint nemzetközi találkozó van a hátam mögött – míg aki kezdőként jut szóhoz a válogatottnál, sosem játszott külföldön, vagy felnőttmeccse sincs nagyon.” Hogy ebből mi következik, azt talán ő maga sem tudja. Ezután még rátesz egy lapáttal, s pocskondiázza az NB I-et, aminek megint semmi köze sincs ahhoz, hogy Egervári Sándor az ő posztján miért Dzsudzsák Balázst állította a kezdőbe.
Ezután szinte természetes, hogy Mezey György is megkapja a magáét. Czvitkovics példájából kiindulva, merész következtetésként Huszti azt sejteti: a korábbi kapitánynak, a Videoton vezetőedzőjének megfellebbezhetetlen beleszólási joga van a válogatott összeállításába.
Huszti így zárja közleményét: „…úgy ítéltem meg, ha rávilágítok a csapat háza táján lévő problémákra, azzal a magyar futball ügyét is szolgálom.” Ezzel szemben mi úgy gondoljuk, akkor szolgálná a magyar futball ügyét, ha az ezzel járó dicsőséget átérezve játszana, méghozzá jól, a magyar válogatottban.
„Meglep, hogy Huszti Szabolcs bizalmas beszélgetésünk számos elemét a nyilvánosság elé tárta. Én nem kívánok a sajtón keresztül üzengetni, de a lelkiismeretem tiszta, négyszemközt Huszti minden felvetésére, észrevételére válaszoltam. Ezzel a közleménnyel sajnos ő maga írta ki magát a válogatottból. Pedig a magyar futballnak szüksége lenne rá, de csak akkor, ha alázatosan aláveti magát a csapat és az ország érdekeinek” – reagált Egervári Sándor a közleményre.
Erről van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.