Új vezetője van az atomerőműnek

Munkatársunktól
2010. 09. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új vezérigazgatót neveztek ki a Paksi Atomerőmű tegnapi rendkívüli közgyűlésén: Hamvas István korábbi műszaki vezérigazgató-helyettes váltotta Süli Jánost. Ezzel egy időben változott a Magyar Villamos Művek (MVM) kötelékébe tartozó társaság vezető testületének összetétele is. Az igazgatóság tagja lett az MVM vezérigazgatója, Baji Csaba, valamint Hamvas István, Vámos Gábor, Nagy Sándor, Kollár Károly Attila és Murányi Ernő. Ezenkívül a közgyűlés az atomerőmű felügyelőbizottságába választotta Bánfi Lászlót, Kevés Tibort, Hajdú Jánost és Kovács Pált. Hamvas István a távirati iroda beszámolója alapján fontos feladatnak nevezte a termelés hatékonyságának növelését, a versenyképesség megtartását, azonban aláhúzta, hogy a biztonság továbbra is elsőbbséget élvez. Kiemelte, hogy a biztonságos üzemeltetés biztosít alapot az üzemidő tervezett meghosszabbításának, az atomerőmű bővítésének, és garanciája a régió megélhetésének. Hozzátette: egy új gazdasági hatékonyságnövelő programot kell készíteni, hogy a villamos energia ára ne növekedjen az inflációt meghaladó mértékben.
Mindeközben rendkívüli közgyűlést tartott egy másik MVM-leány, a Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító Zrt. is. Ezen megerősítették pozíciójában Tari Gábor vezérigazgatót. Az igazgatóság tagja lett Töröcskei István, Petykó Zoltán, Csomai Kamilla és Gelényi Csaba, a felügyelőbizottságot pedig a mai naptól Stumpf János, Békési Zsófia és Vörös József alkotja.
A Népszabadság megerősített információi szerint a Molban folytatja pályafutását Gordos Péter korábbi energiaügyi szakállamtitkár. Gordos tíz éven át különböző színezetű kormányok alatt végezte munkáját a minisztériumban, ám az idei kormányváltással pozíciója megszűnt.

Nem lesz Állami gázkereskedő. A kormány nem folytat és nem is folytatott tárgyalásokat az E.ON Földgáz Trade megvásárlásáról – cáfolta a Népszava értesülését a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. A lap tegnapi számában információira hivatkozva azt írta, felmerült a gáznagykereskedő cég viszszaállamosításának gondolata annak jelenlegi tulajdonosa, az E.ON és a kormány közötti tárgyalásokon Az újság úgy tudta, a kormányzat kétmilliárd eurót kínált az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ért – amelyet a Mol évekkel ezelőtt 1,2 milliárd euróért értékesített.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.