Volt miniszterek is felelősek a károkért

Milliárdos károkat okoztak az országnak az állami cégek körüli székházügyek – derül ki az Állami Számvevőszék tegnap ismertetett jelentéséből. A számvevők megállapították az egyik volt pénzügyminiszter – vélhetőleg Veres János – szakmai felelősségét is. Az Állami Számvevőszék kifogásait az ügyészségre továbbította.

Nagy Vajda Zsuzsa
2010. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyakran kötöttek hátrányos megállapodásokat az állam számára a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi vezetői. Átgondolatlanul gazdálkodtak 2009-ben az állami vagyonnal, amelynek kapcsán személyi felelősségre vonásra is javaslatot tettünk – erről beszélt Becker Pál, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) főigazgatója a számvevőszék két legújabb jelentésének tegnapi ismertetésekor. A Magyar Nemzet kérdésére az intézmény vezetője elmondta, hogy a volt pénzügyminiszter szakmai felelősségét megállapították, észrevételeiket továbbították az ügyészségnek, e szervezetnek van hatásköre arra, hogy kivizsgálja az esetleges mulasztásokat. Becker Pál arról nem adhatott információt, hogy melyik pénzügyminiszter, Veres János vagy Oszkó Péter felelősségére céloztak a jelentésükben.
Információink szerint a tárcát tavaly áprilisig vezető Veres János ideje alatt valósultak meg a kifogásolt ügyletek, így inkább rá vonatkozhat a számvevőszéki elmarasztalás és felelősségrevonási javaslat.
*
A főigazgató arra is kitért, hogy a vagyongazdálkodási tanács eljárásában is találtak problémákat. Itt is az ügyészség beavatkozását kérik, ugyanakkor Becker Pál megjegyezte: „kérdés, hogy mennyire sikerült az ingerküszöbüket elérni.”
A számvevőszéki szakemberek többek között négy székházügy esetében mutatták ki az állam megkárosítását. Többletköltségek keletkeztek az MTV és a Magyar Posta épületének eladásakor, holott az ingatlanokat a hatékonyság javítására hivatkozva értékesítették. Emellett a MÁV-, illetve az MVM-székházak kapcsán is felmerültek kifogások. Magukért beszélnek a számok a köztelevízió épületének esetében: a vagyonkezelő 4,5 milliárd forintért magánosította korábban azt a székházat, amelyben továbbra is az MTV működött, s bérlőként idén májusig már több mint 16 milliárd forint díjat fizetett ki az új tulajdonosnak közpénzből. A szerződés lejártáig, 38 éven keresztül összesen 83 milliárd forintjába kerül ez a „hatékonyságjavító lépés” az adófizetőknek. – Tartós bérlet helyett az állami tulajdonú székház az igazi megoldás – állapította meg a téma kapcsán Domokos László, az ÁSZ elnöke. A jelentés arra is kitér, hogy ezekben a kérdésekben az illetékesek nem értékelték megfelelően a devizakockázatokat. Az eladott épületekért euróban kell fizetni a bérleti díjat (a posta székházáért például négyzetméterenként havi csaknem 13 eurót az épületet megszerző külföldi cégnek), ami, akárcsak a más pénzben felvett kölcsönök, növeli az ország függőségét – magyarázta lapunknak egy szakember, hogyan károsítják az államot az értékesítések.
Hátrányos volt az állam számára a Fradi-pálya 1,2 milliárd forintos szerződése is, a vevő (Esplanade Real Estate Kft.) a felújítási kötelezettségét nem teljesítette. Az ÁSZ csatlakozott a már folyamatban lévő ügyészségi vizsgálathoz a Malév, a sukorói ingatlancsere, a moszkvai kereskedelmi kirendeltségünk értékesítése és a Bábolna Ménesbirtok ügyében. Újságírói kérdésre elhangzott, hogy miközben Sukoró esetében viszonylag egyértelműen megállapítható az 1,3 milliárd forintos vagyoni kár, a moszkvai ingatlan esetében már nehezebben becsülhető fel az érték, hozzávetőleg 3,5 milliárd forintos kár számszerűsíthető. – Az ÁSZ további ügyekben is tájékoztatta a legfőbb ügyészt – mutatott rá a sajtótájékoztatón Becker Pál, aki azonban az új eseteket nem részletezte. A jelentésben szó esik arról, hogy például nem volt átlátható a Táncsics-börtönnel kapcsolatos ingatlancsere az amerikai kormánnyal sem. De a számvevők azt is megállapították, hogy az MNV nem tartotta be a takarékossági törvény által életbe léptetett bérplafont. A jelentés szerint az MNV-t irányító vagyontanács nyolc tagjának, illetve az ellenőrző bizottság tizenegy tagjának a bére összesen havi 9,28 millió forinttal haladta meg a megszabott szintet.
– A pénzügyi tervezés terén elvi kifogások is megfogalmazhatók a tavalyi évi költségvetéssel kapcsolatban – mondta lapunk kérdésére Domokos László. Ennek egyik példája az, hogy bizonyos előre látható költségeket nem terveztek be a kiadások közé, s a más célokat szolgáló tartalékalap „megdézsmálásából” biztosították ezekre a célokra a pénzt. A Külügyminisztérium például nem számolt a jövő évi uniós elnökség előkészítésével járó költségekkel, s ezzel a tartalékalapot terhelte. A pontatlan tervezés példája az is, hogy a központi költségvetés 2009. évi hiánya tíz százalékkal meghaladta az előirányzottat. Domokos arra is kitért, hogy a deficitet növelte az adóbevételek elmaradása (415 milliárd forinttal) a tervezett összegtől, ezt azonban az ÁSZ a makrogazdasági folyamatok kockázataira hivatkozva korábban jelezte, megjegyzései azonban süket fülekre találtak. Az is rontotta az egyenleget, hogy a költségvetési szervek, vagyis többek között a minisztériumok kiadásai csaknem 367 milliárd forinttal magasabbak voltak a tervezettnél.
– A központi költségvetés bruttó adóssága 4,8 százalékkal volt magasabb a tavalyelőttinél – hívta fel a figyelmet az ÁSZ-elnök az ország eladósításának folytatódására. Ráadásul emelkedett az adósságcsomagon belül a külföldi pénzben felvett hitel aránya, ami növeli a kockázatokat. A teljes államháztartás hiányát rontotta az elkülönített és a társadalombiztosítási alapok mínuszos gazdálkodása. Ezen belül viszonylag alacsony hiánnyal zárt a nyugdíj-biztosítási alap, a munkaerő-piaci alap azonban csaknem 59 milliárd forinttal növelte a deficitet. – A kormány fegyelmezetlenségét külön ki kell emelnem – hangsúlyozta Domokos László, aki szerint a minisztériumok képviselői a hozzájuk eljuttatott szerződéstervezetek többségét egyszerűen elmulasztották aláírni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.