Elutasított bevándorlók

Jobboldali eltolódás és antidemokratikus beállítottság jellemzi a német társadalmat – erre a megállapításra jutott a szociáldemokratákhoz közel álló Friedrich Ebert Alapítvány részére készített tanulmány.

Stefan Lázár
2010. 10. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg két évvel ezelőtt a megkérdezettek egyötöde tartotta fenyegetőnek a külföldiek jelenlétét, addig most a polgárok egynegyede nyilatkozott hasonlóan, abból kiindulva, hogy a bevándorlók nagy része az ország szociális juttatásainak kihasználását tartja elsődleges céljának. Különösen a német középréteg fél a szociális hanyatlástól, és hajlik szélsőjobboldali beállítottságra. Elutasító magatartásuk középpontjában a mozlimok állnak. A tanulmány érthetővé teszi a széles körű vitát kiváltó Thilo Sarrazin-könyv számtalan megállapításának társadalmi támogatottságát. Politikai ellenállásba ütközött Christian Wulff államfő azon kijelentése is, hogy az iszlám ma már az integrációt szorgalmazó Németország része. Előbb a bajor Keresztényszociális Unió elnöke, Horst Seehofer állt ki a török és arab bevándorlók beáramlásának megakadályozása mellett, majd csatlakozott hozzá Volker Bouffier, Hessen tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke: „Nincs szükség olyanokra, akik problémát jelentenek, a szociális rendszert terhelik, az integrációt hátráltató kulturális beállítottsággal rendelkeznek.”
A megkérdezettek 60 százaléka – a keleti országrészben 75 százalék – foglalt állást a mozlim térhódítás megakadályozása mellett. Különösen elgondolkoztató az alapítvány tanulmányának azon része, amely a politikával szemben megnyilvánuló hozzáállással foglalkozik, és arra a megállapításra jut, hogy a lakosság tetemes része erős, a közösség érdekeit összefogó pártot kíván magának, és attól sem riad vissza, hogy keménykezű vezért követeljen. Minden tizedik polgár a diktatúrát tartja a jobb államformának. A tanulmány szerzői szerint a gazdasági és pénzügyi válság jelentősen fokozta a jobboldali eltolódást, és fennáll a veszélye annak, hogy a szélsőjobboldal – populista szólamokkal – politikai tőkét kovácsol a helyzetből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.