Éveket csúszhat a metróberuházás

2010. 10. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába fizette ki a Demszky-korszakban a kettes metró, valamint a leendő négyes vonal új szerelvényeinek szállítására kötött csaknem 65 milliárd forintos szerződés felét a főváros a francia tulajdonú Alstomnak, a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) korábbi elutasító döntését másodfokon, jogerősen is megerősítette. Lapunkhoz eljuttatott közleményük szerint szakértőt bevonva a nyári elsőfokú eljárást, valamint a fellebbezést teljeskörűen megvizsgálták, a bizonyítékok értékelését követően a felmentési kérelmet és a típusengedély kiadása iránti kérelmet elutasító elsőfokú határozatot helybenhagyták. Az elutasítás legfőbb indoka, hogy a jogszabálytól eltérő fékrendszer egyenértékű biztonsági szintjének igazolása és dokumentálása nem történt meg megfelelően.
Miután az Alstom ez év július 31-ig sem kapta meg a 2-es metró vonalára szánt szerelvények típusengedélyét, életbe lépett volna a Fővárosi Közgyűlés június 3-i döntése a szerződések felbontásáról. Az akkori városvezetés a közgyűlési határozatot nem hajtotta végre. Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester kijelentette: a hatóság döntését tudomásul veszi, sem most, sem a jövőben semmiféle nyomást nem gyakorol a hatósági döntés megváltoztatása céljából. Az új közbeszerzési eljárás további évekkel csúsztathatja a négyes metró beruházását, a főváros pedig jogi úton szerezheti vissza a semmiért kifizetett 30 milliárd forintot. Az Alstom Transport továbbra is állítja: szerelvényei a legszigorúbb uniós és nemzetközi biztonsági előírásoknak is megfelelnek, ezért egy hónapon belül döntenek jogi lépéseikről, beleértve a fellebbezést is. A franciák szerint Szingapúrban, Barcelonában, Sanghajban és Isztambulban is hasonló fékrendszerű szerelvények közlekednek.

Sziebert házi őrizetben marad. Január 11-ig meghosszabbította Sziebert Györgynek, a BKV Zrt. volt jogi igazgatójának házi őrizetét a bíróság. A bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsított volt vezetőt a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság nyomozói tavaly decemberben érték tetten csaknem 12 millió forintnyi kenőpénz átvételekor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.