Kiképzés Venezuelában?

Rövid időre ismét feszült lett a spanyol–venezuelai viszony, mert két ETA-tag vallomása szerint a terrorszervezet emberei 2008 júliusában és augusztusában a dél-amerikai országban kaptak kiképzést robbantásos merényletek végrehajtásához. Juan Carlos Besance-t és Xabier Atristaint a múlt héten a baszkföldi Gipuzkoa provinciában fogták el a rendőrök.

2010. 10. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Állításuk szerint a Baszkföld és Szabadság (ETA) nevű baszk terrorszervezet február végén elfogott legfőbb katonai vezetője, Mikel Karrera Sarobe, fedőnevén Ata úgy indokolta a két évvel ezelőtti döntést, hogy Venezuela már sokkal biztonságosabb a kiképzésekhez, mint Franciaország. A spanyol külügyminisztérium a márciusi hasonló közjáték után újra információt akart kérni a venezuelai féltől, de a venezuelai elnök gyorsabb volt. Hugo Chávez az egyik televízióban felolvasott hétfői közleményében vérszomjas gyilkosoknak nevezte az ETA-tagokat, akiknek vallomását nem lenne szabad figyelembe venni. Elhatárolta magát „és országát bármilyen jelentéstől, amely kapcsolatba akarja hozni Venezuelát és kormányát a baszk szakadár szervezettel, és határozottan elutasítja az ETA minden tevékenységét”. A spanyol szocialista kormány szóvivője az együttműködés jelének tekintette a venezuelai elnök álláspontját, de határozottabb lépésekre sarkallta az ETA elleni küzdelemben.
Márciusban a Zapatero-kormány nagyon rossz néven vette, hogy többszöri kérésére Venezuela nem adta ki neki az ETA Venezuelában élő volt tagját, Arturo Cubillas Fontánt. A spanyol nemzeti törvényszék azzal vádolta meg, hogy ő volt a kolumbiai FARC és az ETA közötti összekötő személy. A most 45 éves Cubillas 1989-ben került Venezuelába, amikor kiutasították hazájából, és a dél-amerikai ország fogadta be. Lapértesülések alapján Cubillas jelenleg is a venezuelai mezőgazdasági minisztérium igazgatási hivatalának vezetője. A legnagyobb ellenzéki párt, a spanyol Néppárt információkérés helyett a venezuelai nagykövet berendelését tartotta volna megfelelő lépésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.