Mint a kártyavár

Megtörténhet, hogy a gátak alatti talaj összetétele miatt következett be az Ajka menti timföldgyár vörösiszap-tározójának katasztrófája. A talaj alkalmatlanságát már egy huszonöt évvel ezelőtt befejeződött átfogó környezetvizsgálat is megállapította, de a jelek szerint a szerzőgárdán kívül mindeddig senki nem vett róla tudomást.

Molnár Csaba
2010. 10. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Műszaki Egyetem fotogrammetria és térinformatika tanszéke 1980-ban megbízást kapott a Magyar Alumíniumipari Tröszttől (MAT). A vállalat átfogó környezetvizsgálatot kért az Ajka környékén lévő timföldgyár, az iszaptér, az alumíniumkohó és az erőmű hatásairól. Sokan részt vettek a kutatásban, a legkülönfélébb tudományterületek szakemberei vizsgálódtak a helyszínen. Voltak ott geológusok, vegyészek és botanikusok is. A vizsgálat hat éven keresztül tartott, a tröszt, lévén az ország akkori egyik legnagyobb vállalata, gálánsan állta a költségeket. Amikor elkezdték a felmérést, a most átszakadt falú 10-es tározó még nem létezett, így lehetőségük nyílott a 9-es kazetta melletti terület (a jelenlegi 10-es tározó helye) vizsgálatára is. A 10-es kazettát 1983-ban tervezték meg, majd a következő években kezdték építeni.
Minden szükséges eszköz a szakemberek rendelkezésére állt a vizsgálatokhoz, az akkor létező legmodernebb technológiát alkalmazták. Winkler Gusztáv, a fotogrammetria és térinformatika tanszék munkatársa nem emlékszik a teljes összegre, de arra igen, hogy akkori árakon számolva négy-öt millió forintba került csak a légi felvételek elkészítése. Elmondása szerint az akkor kapott pénzért ma is elvállalná a munkát, noha óriási szakadék tátong a huszonöt évvel ezelőtti és a mai árszint között.
A felméréshez egyszerre vettek anyagmintákat a helyszínen, és vetettek be távérzékelési módszereket. Ez utóbbiak közül az infravörös felvételek abban az időben váltak először hozzáférhetővé a magyar szakemberek számára, hiszen a nyugati országok több, a hadászatban is felhasználható ilyen eszközt vontak ki a COCOM-lista néven elhíresült embargó hatálya alól. Infravörös felvételeket készítettek, űrfotókat elemeztek.
– 1942 óta megvoltak Ajka környékén az iszapterek, így akkor már nagyon jól nyomon lehetett követni ezek növényzetre gyakorolt hatását és a talaj víztelítettségének változásait az infravörös képek segítségével – mondja Winkler Gusztáv. – A gátakon már a nyolcvanas években is voltak jelei a szivárgásnak. A növényzet állapota általánosan rossz volt a tározók környezetében. Ebben azonban nem csak a vörösiszap volt a bűnös. A több kilométeres távolságban működő alumíniumkohó is károsította a környezetet, de a korábban megépült vasútvonal miatt is alakultak ki lefolyástalan területek.
A hat évig tartó vizsgálat az Ajka környéki tájat teljesen befedő vörös por vegyi és fizikai vizsgálatát is magában foglalta. Fölmérték, hogy az egyes tározókból áramló port milyen messze viszi a szél, és fény derült a bauxitszállítás károsító hatására is.
A szakember emlékezete szerint az utak mentén végig vörös volt a föld. A por sok helyütt felgyülemlett, és gyakran a falvakat is elérte. A vörösiszap kémiai összetételében semmi meglepőt nem tapasztaltak, a timföldgyártásnál megszokott módon a nátrium-hidroxid magas koncentrációját mérték. A világon mindenhol hasonló anyagok vannak a zagytározókban. A kérdés az, hogy mi jön ki onnan. Két irányba távozhat: a levegőbe és a talajba.
– Már akkor, a nyolcvanas években is öt-hat fokkal melegebb volt a talajvíz és a fölötte lévő talajréteg a tározók közelében, mint a környező, úgymond tiszta talajvíz. A hőmérséklet-különbség nagyon jó indikátora a szennyezésnek – magyarázza Winkler. – A melegedést azok a kémiai folyamatok okozzák, amelyek hőtermeléssel járnak. Ez arra utal, hogy a 7-es és a 8-as kazettából akkor dőlt a szennyeződés, hiszen ekkora melegítő hatáshoz folyamatos kölcsönhatás szükséges. A hőmérséklet-emelkedés adott esetben olyan mértékű lehet, hogy az infravörös kamerák képein a felszínen is látszik. Ez nem jelenti azt, hogy ma is szennyeződik a talaj a sértetlen tározókból.
A hőmérsékleti adatok alapján a szakembereknek nem sikerült feltérképezniük a szennyeződés eredetét és folyásirányát. A melegebb területek nem folyókat rajzoltak ki a talajban, hanem elszigetelt, melegebb foltokat. Winkler szerint ennek oka talán az volt, hogy a tározókból kijutó szenynyeződés lefelé, a karsztvíz felé is terjedni kezdett.
De a térség talán talajtani szempontból bizonyult a legérdekesebbnek, ami a mostani katasztrófa lehetőségét is előrevetítette.
– Az Ajkai-medencét szinte teljes egészében réti talaj borítja, hiszen számos patak fut rajta keresztül-kasul. A zagytározó 10-es kazettája alatt azonban agyagtömb ékelődött a réti talajba. És ami a legrosszabb: a 10-es kazetta alatt sem egységes a talaj, hiszen itt húzódik a réti és az agyagos talaj határa, ami állandó feszültséget okoz – mondja Winkler Gusztáv. – Az egész terület mozgásban van. Ha a talaj vízzel telítődik, centimétereket emelkedik és süllyed. Az agyag szinte vízzáróként működik, nem hatol bele a víz. A réti talaj ezzel szemben teljesen átjárható a víz számára. Ez okozza, hogy a felszíne gyakran mocsaras.
Részben tehát kevert típusú talajra épültek az Ajka környéki vörösiszap-tározók. Minthogy a réti és az agyagos talaj vízzel érintkezve eltérően viselkedik, a kétféle réteg nem mozog együtt, amikor vízzel telítődik. A kutatócsoport jelezte a talaj jellegzetességeit a vizsgálatot megrendelő MAT-nak, jelentéseit térképekkel is kiegészítette. Az első átfogó jelentést már 1980-ban átadta a trösztnek, ez évekkel előzte meg a 10-es kazetta tervezését és építését.
– A 10-es kazettával mindenféle baj volt. Ott régen három patak folyt össze. Később elterelték, betemették őket, de ettől még a medrük megmaradt a föld alatt. Amikor először értesültem a múlt heti katasztrófáról, a vizsgálataink alapján azt gondoltam, hogy a tározó délnyugati sarka szakadt át. Az északi sarok, ahol a gátszakadás történt, ugyanis nem tűnt olyan veszélyesnek akkor.
A hasonló tragédiák megelőzése érdekében a talaj mozgását kell figyelemmel kísérni, mert ha már a gát repedéseit követik nyomon, rég elkéstek. A modern földmérő műszerekkel milliméteres talajmozgásokat is lehet érzékelni. A gáton keresztül és alatta történő szivárgás a vörösiszap fémtartalma miatt geomágneses elven működő mérőműszerekkel is kimutatható. E vizsgálatok természetesen rengeteg pénzbe kerülnek a vörösiszap-tározók sok kilométeres kerületével számolva, áruk azonban eltörpül a mostani katasztrófa helyreállítási költségeihez képest.
Minthogy a felmérés idején a 9-esig már léteztek a kazetták, az ezek alatt lévő talaj szerkezetéről kevés információnk van. Elképzelhető, hogy hasonló erők feszülnek egymásnak ezek alatt is. De még ha minden rendben van is a talajjal, a tárolókomplexum stabilitása a 10-es kazetta sérülése után kárt szenvedett.
– Olyan ez, mint a kártyavár. Az egymás mellett lévő kazetták tartják egymást. Most, hogy az egyik megsemmisült, mindenki várja, hogy mi lesz. A 9-esen már folynak a megelőző munkálatok – mondja Winkler.
Annyira egyediek az Ajkai-medence talajtani jellemzői, hogy Winkler Gusztáv azóta is állatorvosi lóként mutatja be a területet egyetemi hallgatóinak. A tankönyvi példa jogosságát tovább erősíti, hogy a nyolcvanas évek első felében lefolytatott vizsgálat hazánkban szinte példa nélküli teljességgel zárult. A kutatók kezét nem kötötték a szűkös anyagi lehetőségek, mindent megkaptak, amit kértek. A felmérés eredményeit dokumentáló jelentések így átfogó képet adtak a környezet állapotáról. A szakértők letették jelentésüket a MAT asztalára, a dokumentum későbbi sorsa azonban rejtélyes.
– Az ügy bonyolultságát az adja, hogy a tröszt abban az időben alumíniumipari világhatalom volt, az óriási vállalat részlegei egymással is versengtek. Lehet, hogy a jelentésünket akarták fölhasználni egymás ellen. Hogy a környezetvédelmi osztályuk mit csinált a jelentésünkkel, azt nem tudom. Két dologra tudok gondolni: vagy elsüllyesztették, vagy odaadták a timföldgyárnak, hogy okuljon belőle – latolgat Winkler Gusztáv. – De én semmit nem tudok erről. Attól a pillanattól kezdve mi semmilyen kapcsolatban nem voltunk a tröszttel, és senki nem kérte el tőlem a jelentést azóta sem.
A katasztrófát végső soron az alumíniumgyártás okozta. De szükségszerű, hogy az alumínium előállítása közben ilyen töméntelen mennyiségben keletkezzen a mérgező vörösiszap?
– Az alumíniumgyártás a világon mindenhol ilyen. Az amerikaiak gyakran mondják, hogy bezzeg náluk teljesen máshogy van, de ez nem igaz. Vörösiszap mindenhol képződik. Elvileg kinyerhető belőle a vas is, mégis maradnak a hatalmas tározók tele zaggyal. Ha megnézzük a Lengyelországról és a volt Német Demokratikus Köztársaság területéről készült műholdfelvételeket, láthatjuk, hogy ott többször ennyi van. Még örülhetünk, hogy nálunk csak ekkora területet borítanak be a vörösiszap-tározók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.