A hídverők elfáradtak

2010. 11. 26. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Margit híd ideiglenes átadásáról jut eszembe, szűkebb pátriámnak (Budapest XVI. kerület) is megvan a maga hídproblémája. Az Újszász úton lévő átkelő a maga méreteivel ugyan nem vetélkedhet kollégájával (nagyjából tíz méter hosszú lehet, a Szilas-patakon ível át, összekötve a patinás Mátyásföldet a falusias Cinkotával), a rajta zajló felújítási munkák időtartama azonban az országos összehasonlítás próbáját is megállja. Valamikor az év elején szűkítették félpályásra a hidat, azóta mind a mai napig jelzőlámpák szabályozzák a haladás irányát. Átadási határidőről nem tudni, egyszer csak elkészül (vagy összedől). De nem is ez az elgondolkodtató az egészben, sokkal inkább a munkaterületet körülölelő, megejtő nihil. A járműveken kívül szinte semmi mozgás, csak a gondosan kihelyezett csíkos deszkák, oszlopok álldogálnak az objektum környékén, meg olykor egy-két melós. A múltkor valami munkagép cammogott a parthoz, azóta is ott látható, mint egy kilőtt ötvenhatos orosz tank.
Mindemellett a kerület jámbor közönsége nem háborog a liberális relikvia miatt, türelmesen várakozik járművével a sorban, legtöbben ásítoznak, vakaróznak, valószínűleg beletörődtek az egészbe, megszokták a káoszt, talán idővel már a szívükhöz is nőttek az elhajigált lécek, homokdombok, betondarabok. Lassan amolyan emlékhellyé, találkaponttá szelídül a táj. Az ottfelejtett sitthalmoknak is megvan a maguk nosztalgiája…

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.