Brüsszel fokozná az adatvédelmet

Bodacz Péter
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vajon mi történik személyes adatainkkal, ha repülőjegyet foglalunk, bankszámlát nyitunk vagy fényképeket töltünk fel az internetre? Kik és hogyan használják ezeket az adatokat? Hogyan törölhetjük véglegesen a profilunkhoz tartozó információkat a közösségi weboldalakon? Áttölthetők-e a címlisták és a fényképek egy másik szolgáltató programjába? Ezen kérdéseket uniós szinten jelenleg a tizenöt évvel ezelőtt megalkotott irányelvek szabályozzák, 1995 óta azonban óriásit fordult a világ az infokommunikációs fejlődésnek köszönhetően. Az Európai Bizottság ezért új adatvédelmi stratégiát tett közzé társadalmi megvitatásra, s várhatóan a jövő év első felében pedig megteszi jogalkotási javaslatát is. Mint azt a testület weboldalán közölte, céljuk a magánszemélyek védelme mellett a vállalatokra nehezedő bürokrácia csökkentése is.
– Az adatok védelme alapvető jog. Ennek érdekében világos és következetes adatvédelmi szabályokra van szükség. Emellett jogszabályainkat hozzá kell igazítanunk az új technológiák és a globalizáció által támasztott kihívásokhoz is. A magánszemélyek jogainak erősítése érdekében a majdani jogalkotási javaslat egyúttal az adatok szabad áramlását is biztosítani kívánja az EU egységes piacán belül – fejtette ki Viviane Reding alapvető jogokért és az uniós polgárságért felelős biztos. Szavai szerint az állami hatóságoknak csak a terrorizmus, illetve a szervezett bűnözés elleni küzdelemhez elengedhetetlenül szükséges mértékben szabad hozzáférniük a felhasználók védett adataihoz. Emellett a jogorvoslati lehetőségeken is könnyíteni kell, amely nemcsak a magánszemélyeknek, de a fogyasztóvédelmi szervezeteknek is lehetőséget adna büntetőeljárás indítására.
A jelenleg vitairatként létező dokumentum kiemeli: a személyes adatok gyűjtését a szükséges minimumra kell korlátozni, és minden esetben világos tájékoztatást kell adni arról, kik, miért, hogyan és meddig férhetnek hozzá ezekhez. Különösen fontos pont, hogy mindenki rendelkezhessen a személyes adatok tárolásának megszüntetéséhez való joggal. Az unió célja az is, hogy egyértelművé tegye az országhatárokon átívelő ügyek jogi alapjait mind a közösségen belül, mind pedig harmadik ország irányába. A bizottság újragondolja a 2006-os adatmegőrzési irányelvet is, amely alapján a vállalkozások hat hónap és két év közötti időre kötelesek eltárolni a hírközlési forgalmi adatokat. Emellett tervezik továbbá az adatvédelmi hatóságok szerepének és jogköreinek erősítését és további összehangolását is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.