Egy év

Szerető Szabolcs
2010. 11. 24. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évünk van arra, hogy kapkodás nélkül, de szapora léptekben felvegyük a tempót, és megteremtsük egy sikeres Magyarország alapjait. Ezt a miniszterelnök mondta október 23-án. Bár egy ország sikere, egy nemzet felemelkedése korántsem csak gazdasági, pénzügyi feladvány, azt, hogy ez az esztendőnyi, Orbán Viktor szerint sorsdöntő idő mire lesz elég, jelentős részben az a törvényjavaslat határozza meg, amelyet ma kezd tárgyalni a parlament.
Az egyszerű, feles többséget igénylő jogszabályok nem formális rangsorát a költségvetés vezeti: a pénzügyi adatok laikus számára részleteiben átláthatatlan kásahegye összességében tükrözi egy kormányerő társadalomfilozófiáját, amihez képest a táncrend szerint nemmel voksoló ellenzékiek is megfogalmazzák a sajátjukat. Utóbbinak most végképp „csak” a közvélemény megdolgozása szempontjából lehet jelentősége; valódi politikai tétje annak van, hogy a jövő évi költségvetésről folytatott vita milyen repedéseket tesz láthatóvá a kétharmados többség szikláján. A miniszterelnök néhány hónapja Kötcsén félreérthetetlen célzásokat tett arra, hogy a költségvetés megalkotása komoly érdekütközésekkel jár, amelyek próbára tehetik a kormányoldal egységét, sőt, a dezertálások lehetőségét sem zárta ki. Kormányon belüli helyettese, Navracsics Tibor pedig arról beszélt, hogy a büdzsé vitájában lehet fogékony először a választó a népszerűségi versenyben jelenleg a Fidesz mögött messze kullogó ellenzék mondanivalójára.
Még nem tudni, hogy ezek a figyelmeztetések túlzónak bizonyulnak-e. A Fidesz-frakció a múlt héten egységesen a támogatásáról biztosította a kormány javaslatának irányelveit, ám ebben az esetben bátran élhetünk a betonbiztos közhellyel: az ördög a részletekben lakik. Ha más nem, Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán a felsőoktatás jövője körüli üzenetváltása világossá tehette, hogy az akaratát eddig imponáló egységben és lendülettel érvényesítő kormányoldal már csak a mérete miatt sem kezelhető világnézeti vagy szakpolitikai kérdésekben egységes tömbként.
A költségvetési tervezés hátterét a példátlan választói felhatalmazás és a megörökölt, példátlanul szűk külső és belső pénzügyi, gazdasági mozgástér adta. Sajátos helyzet: egy kétharmados kormányerő kudarc esetén nem tud kire mutogatni, de Brüsszel hajlíthatatlansága vagy a költségvetési kényszerek sem változnak meg pusztán attól, hogy valaki a történelmi felhatalmazására hivatkozik. Bajnai Gordon sok száz milliárd forinttal elmért idei költségvetése, a jövő évi szigorú hiánycél gyeplője, az adósságcsapda szorítása valóban felfogható gazdasági szükséghelyzetként, ami nem kezelhető a megszokott eszközökkel. Ne feledjük: az előző parlamenti ciklus minden költségvetése megszorító volt. A nagy elkúrás árát leginkább a lakosság fizette meg, a humánszférából folyamatos volt a forráskivonás. Ez a pénzvilág által mindig üdvözölt gyakorlat nem a Fidesz vagy Orbán Viktor hitelességének megőrzése miatt folytathatatlan, hanem mert ez a kiszámítható reménytelenség politikája, ami újratermel minden problémát, s amivel szemben elfogyott a társadalom türelme.
Tervei kidolgozatlansága, a kiadások nagy átrendezésének elmaradása miatt számos jogos bírálat is éri a kormányt, miközben például az egészségügyben jövőre nem várható több, mint – Mikola István szavaival – a fenntartható túlélés feltételeinek biztosítása. Ám ha a költségvetésen keresztül a Fidesz–KDNP képes megvédeni a tűzoltás közben is felmutatott értékválasztását (lásd gyermekesek támogatása), ha a vitában hiteles képet vázol arról, hova akar és hogyan a rendkívüli kormányzás időszakának végéig eljutni, akkor az idei után a jövő évet is megnyerheti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.