Enyhített büntetések

Jogerősen egy év és tíz hónap, illetve öt év közötti szabadságvesztéssel sújtotta tegnap a Szegedi Ítélőtábla annak a társaságnak az irányítóit, akik több száz millió forinttal károsították meg az Osztrák Megbékélési Alapot a második világháború során Ausztriába kényszermunkára elhurcoltak kárpótlására benyújtott valótlan kérelmekkel.

Munkatársunktól
2010. 11. 29. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sztojka Katalin elsőrendű vádlottat, a Kalocsai Cigány Kisebbségi Önkormányzat vezetőjét első fokon hat év börtönre ítélte a Bács-Kiskun Megyei Bíróság, ezt az ítéletet a másodfokú eljárásban tegnap öt évre enyhítette a Szegedi Ítélőtábla. Sztojka Katalin a bíróság megállapítása szerint egyébként összesen több mint hatmillió forintot tett zsebre. A másodfokú vádlott Sztojka Lászlót, aki az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke volt, első fokon három év börtönre ítélték, ezt a Szegedi Ítélőtábla tegnap két évre enyhítette, és öt évre felfüggesztette. A vádlottak többségénél milliós nagyságrendű vagyonelkobzást is elrendelt a bíróság.
Az ügyben ötvenöt vádlott volt, közülük csupán 14 ügye jutott el a másodfokig, mert a többiek nem fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen. A táblabíróság több esetben az idő múlására hivatkozva enyhítette az ítéletet. A szóbeli indoklásban elhangzott az is, hogy az ügyben nem bűnözők szövetkeztek arra, hogy megkárosítsák az osztrák államot és az Osztrák Megbékélési Alapot (OMA), hanem többnyire büntetlen előéletű emberek „látták meg a lehetőséget a kárpótlásban, és nem tudtak ellenállni a kísértésnek”.
Az osztrák és a magyar állam 2000-ben állapodott meg arról, hogy a nemzetiszocialista Németország által Ausztria területére kényszermunkára hurcoltakat a szomszédos ország az OMA-n keresztül kárpótolja. A kényszermunka tényét igazoló személyek egyszeri, 1453 és 7630 euró közötti összeget kaphattak. Az igénylést a Magyar Zsidó Örökség Közalapítványon keresztül lehetett eljuttatni az OMA-hoz 2003. december 31-ig. 2003 elején az osztrák hatóságok jelezték a magyar államnak, hogy alig érkezik igénylés roma túlélőktől, ezért a magyar kormány a cigány önkormányzatokat kérte fel a tájékoztatásra. Így az év végéig 12 ezer igénylés érkezett az OMA-hoz. A levéltári adatok és történészi becslések szerint egyébként a második világháborúban az akkor a Harmadik Birodalom részét képező Ausztria területére Magyarországról körülbelül negyvenezer embert hurcoltak el.
Az ország több területéről, így Bács-Kiskun, Szabolcs-Szatmár-Bereg, illetve Győr-Moson-Sopron megyékből érkeztek fiktív adatokra épülő, alaptalan igénylések. Az idős kérelmezők többsége a juttatás mibenlétével sem volt tisztában. Egy részüket felhajtók keresték meg, más részüket pedig azok, akik utána az igényléshez szükséges további teendőket is intézték. A csalás szervezői számos esetben az üres nyomtatványt íratták alá az igénylőkkel, de volt olyan is, hogy a kérelmező aláírását meghamisították, a személyes adatokat pedig a lefénymásolt személyi igazolványokból töltötték ki a dokumentumokon. A piramisszerűen felépülő rendszerben csak a kárpótlás egy része jutott el az igénylőkhöz.
Szabolcs megyében első fokon született ítélet a Kisvárdai Városi Bíróságon. A tíz vádlott (cigány kisebbségi önkormányzatok volt vezetői és képviselői) közül ketten felfüggesztett börtönt kaptak, a többiekre pénzbírságot szabtak ki. Ugyanilyen ügyet tárgyaltak még Mátészalkán és Nyíregyházán is. Győr-Moson-Sopron megyében már szintén jogerőre emelkedett az ítélet, itt letöltendő börtönbüntetést kapott két vádlott is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.