Terepre küldik a tanárt: így újul meg a történelem és földrajz oktatása

A Nemeskürty István Tanárképző Karon az a meggyőződésünk, hogy a tanári pálya a gyakorlatban sajátítható el, terepen tanulható és tanítható meg – mondta lapunknak Nánay Mihály, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Tanárképző Karának rektori megbízottja. Hozzátette, ezért szerveznek ingyenes terepgyakorlatokat, amelyekre különösen a történelem és a földrajz szak iránt érdeklődő 11. és 12. évfolyamos középiskolásokat várják. Ezzel azt a hiányt is pótolják, hogy az egyetemi hallgatókból szakmai, baráti és összetartó közösség alakuljon ki, amit a mai kreditrendszerben zajló képzés nem támogat.

2024. 10. 08. 4:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanítás gyakorlatorientált szemléletmódját kell előtérbe helyezni és ezzel erősíteni a tanárképzést, de nem szabad elengedni az elméleti felkészültséget sem, mert a mély tantárgyismeret mindennek az alapja – mondta lapunknak Nánay Mihály, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemeskürty István Tanárképző Karának (NKE-NITK) rektori megbízottja az egyetemen induló tanárképzés szemléletváltásáról. Az elismert szakember kijelentette: 

az NITK-n az a meggyőződésük, hogy a tanári pálya a gyakorlatban sajátítható el, terepen tanulható és tanítható meg. Ezért fognak ingyenes terepgyakorlatokat tartani azokon a szakokon, ahol ez különösen fontos, hangsúlyozottan a történelem és a földrajz szakon.

 

Megelevenednek a tanultak

Nánay Mihály kiemelte: a történelemtanárok képzési szerkezetének összeállítását úgy tervezik, hogy a hallgatóknak minden félévben legyen olyan tárgyuk, amelyet kiváló, az adott téma tanítását gyakorló tanárokkal tekintenek át. Tehát nem csak elméleti, akadémikus szakemberek fogják a leendő tanárokat oktatni, hanem komoly eredményeket felmutató szaktanárok is. A nagybetűs mesterséget gyakorlati példákon keresztül lehet fokozatosan elsajátítani, így amikor a végzős egyetemisták az iskola világába kerülnek, megalapozott tudásuk és tapasztalatuk lesz – magyarázta az NKE tanárképzőjének rektori megbízottja.

Mint kifejtette, az elméletben megtanult témák a terepen megelevenednek a hallgatók előtt, hiszen azokon a területeken sétálhatnak, ahol Hunyadi János, vagy bejárhatják a Vaskaput, amit Széchenyi István kezdett el szabályozni. Elmehetnek Temesvárra megnézni azt a helyszínt, ahol Tőkés László volt református lelkész, ahonnan elindult az élőlánc és az 1989-es romániai forradalom, illetve ellátogathatnak Szabadkára, Kosztolányi Dezső lakhelyére, élőben ismerhetik meg a különböző stílusirányzatokat. Ezt hívják autentikus tudásnak, amikor a tanulás kilép az elméleti keretek közül, kézzelfogható valósággá és háromdimenziós érzékeléssé alakul – világított rá a szakember. Hozzátette: 

a gyakorlati képzés és a terepgyakorlat abban is segít, hogy az egyetemi hallgatókból szakmai, baráti és összetartó közösség alakuljon ki, ami a modern, kreditrendszerű egyetemi oktatás nagy hiányossága.

 

Középiskolásokat várnak

– A mi szemléletünk szerinti képzésben a hallgatókat fokozottan be lehet vonni a tevékenységekbe. Úgy képzelünk el egy terepgyakorlatot velük, hogy ott helyben egymásnak tartanak előadást a különböző témákban, amelyekre felkészülnek, illetve terepfelderítő lapot készítenek hozzájuk. Ezt majd a pályájuk során is tudják alkalmazni, amikor már tanítványaik lesznek, így kapnak magabiztosságot hasonló programok szervezéséhez. Komplex, a tanári pályán lényeges képességeket és tudást adhat a terepgyakorlat – mutatott rá Nánay Mihály.

A rektori megbízott kiemelte: meg szeretnék mutatni a jelenleg még középiskolában tanuló 11. és 12. évfolyamnak a terepgyakorlatot, amelyet az ő képzettségeikhez igazítanak. Mindenkit szeretettel várnak, azokat pedig különösen, akik érdeklődnek a történelem és a földrajz iránt. – A résztvevők ne számítsanak láblógatásra, mert szinte egész nap a szakmával fogunk foglalkozni. 

A terepgyakorlatok célja az adott hely történelmének és földrajzának a részletes, tudományos igényű megismerése, de mellette gyakorlati feladatokat is megoldunk 

– fogalmazott.

 

Jövőre már lehet jelentkezni

Az ingyenes terepgyakorlatra jelentkezés menetéről ismertette: a diákoktól motivációs levelet kérnek, amelyekhez megszabtak néhány formai követelményt, ezek teljesítése alapján döntenek majd a résztvevőkről. Annak nagyon örülnek, ha a jelentkezők többsége a tanári pálya felé orientálódik, bár ez nem feltétel. A történelmi tematikájú délvidéki terepgyakorlatot Nánay Mihály fogja vezetni, aki azon kívül, hogy az NKE-NITK rektori megbízottja, a Történelemoktatók Szakmai Egyesületének az elnöke, a Rubicon Intézet tudományos főmunkatársa, valamint az egyik történelemtankönyv-sorozat társszerzője is. 

Nánay Mihály (Fotó: Mirkó István)

Az Erdélyben tartott földrajzos terepgyakorlatot Gruber László irányítja, aki korábban a pécsi és a szegedi egyetemen tanított földrajz szakos hallgatókat. Ő az ország egyik legkiválóbb földrajztanára, tanítványai a legrangosabb versenyeket nyerik meg, tankönyveket ír, számtalan szakmai kitüntetése van, valamint a terepgyakorlatokban is nagy a tapasztalata.

Jelentkezni az őszi szünetre időzített, október 28-tól november 1-jéig tartó erdélyi terepgyakorlatra itt, az október 26-tól 29-ig tartó délvidéki terepgyakorlatra itt lehet. A jelentkezés határideje október 15. Nánay Mihály felhívta a figyelmet: érdemes minél hamarabb regisztrálni, mert gyorsan telnek a helyek, a következő ilyen alkalom pedig már csak a 2025-ös tanévben várható.

Borítókép: Szemléletváltást terveznek: a terepen is oktatnák a leendő pedagógusokat (Fotó: Szendi Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.