Hivatalos bajnoki meccsen debütált a csak transznemű játékosokból álló spanyol focicsapat

Bemutatkozott a spanyol regionális bajnokságban a Fenix ​​FC, az első, kizárólag transznemű férfiakból álló labdarúgócsapat, amely minden adminisztratív akadályt leküzdve az első all-transz csapat, amely hivatalos szövetségi státuszt kapott Európában. A debütálás nem sikerült túl fényesre, ugyanis 19-0-ra kikaptak az első fordulóban.

2024. 10. 08. 5:05
A spanyol Fenix FC csak transznemű férfiakból áll Fotó: X/NOH8 Campaign
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugodtan nevezhetjük sporttörténelmi eseménynek a Fenix ​​FC debütálását a spanyol regionális futballbajnokságban. Ugyanis a Fenix kizárólag transznemű férfiakból álló spanyol labdarúgócsapat, amely ráadásul hivatalos státusszal rendelkezik ugyanúgy, mint az összes többi klub Spanyolországban, és az első csak transznemű játékosokból álló csapat Európában. Hogy miért pont az Ibériai-félszigeten alakulhatott meg a klub, annak egyszerű a magyarázata: Spanyolországban igencsak megengedőek a törvények a transzneműek jogait illetően, ráadásul a Katalán Labdarúgó-szövetség – amely rajtengedélyt adott a Fenixnek – azt is megengedi a játékosoknak, hogy a legálistól eltérő nevet használjanak.

Magát a csapatot Hugo Martinez hívta életre, miután kénytelen volt elhagyni azt a női labdarúgócsapatot, ahol előtte játszott, mert állandóan előítéletektől hemzsegő megjegyzéseknek és fizikai bántalmazásnak volt kitéve. 

– Fiú voltam, aki a lánycsapatban játszott, aki engedély híján még nem játszhattam fiúkkal – mondta Martinez a Reutersnek. A lelki és fizikai bántalmazások hatására Martinez más transznemű férfiakat keresett, akik valamennyien focizni szerettek volna, de olyan környezetben, amely biztonságot jelent a számukra. Három évvel ezelőtt társaival megalapította a Fenix FC-t, és mostanra sikerült minden engedélyt megkapniuk, hogy hivatalosan részt vehessenek a bajnoki küzdelmekben.

Számukra az a fontos, hogy focizzanak, nem pedig az, hány ponttal zárják a bajnokságot

A csapat kapitánya, Luke Ibanez elárulta, sokáig tétovázott, hogy szerepeljen-e egy olyan bajnokságban, ahol rajtuk kívül csak és kizárólag cisznemű – vagy nem transz – férfiak szerepelnek, mivel attól tartott, hogy nem illenek bele ebbe a bajnokságba. Nos, miután lehetőséget kapott különböző edzőtáborokban arra, hogy a leendő ellenfelekkel tréningezzen együtt, meccseljen ellenük, eldöntötte, belevág.

– A Fenix ​​egy olyan csapat, amely kizárólag transznemű fiúkból áll, amelyet ők hoztak létre. De ez nekünk több ennél: egy család, egy biztonságos tér, ahol szabadok lehetünk, és úgy fejezhetjük ki magunkat, ahogyan akarjuk – állította Ibanez. 

Mindenesetre a Fenix túl van a bajnoki debütáláson: a ​​szezonbeli első meccsen 19-0-s vereséget szenvedtek. A csapat és szurkolói számára azonban sokkal fontosabb, hogy a transznemű sportolók egyenlő feltételek mellett űzhessék kedvenc sportjukat, mint az, hogy a bajnokság végén hány pont áll majd a nevük mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.