Fül nélkül nem megy

Stumpf András
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugodtan zúdítsuk mérgezett verbálnyilaink százait azokra a szentségtörőkre, akik egy klasszikushoz az alázat teljes hiányával nyúlnak, miután megkapták a jogot, hogy újraértelmezzék azt. Elvist például rendesen megalázták a napokban: a Suspicious Minds csak az első dal az újonnan átkevert Elvis-lemezről. Ráadásul a „fiatal generációnak” ajánlják a dolgot, mintha az, hogy valaki fiatal, azt is jelentené, hogy nem tudja értékelni, ami jó, de régebben készült. Persze nem az a gond, hogy az átkeverés modernül szól, dehogy: a Little Less Conversation felpolírozása remekül sikerült évekkel ezelőtt, listavezető is lett a király. Jól is lehet ezt, feltéve, hogy a producernek van füle.
Aki ezt a Suspicious Mindst elkövette, annak nagyjából annyira van, mint az otthoni mashupkészítők többségének, akik fognak két számot, egymásra pakolják, aztán megosztják a neten. Akad zseniális az efféle dalkeresztezések között is, a legtöbb viszont audiohulladék. De legalább ingyen, hobbiból termelik, nem úgy, mint az Elvis-újrakeverés készítői, akik a Las Vegas-i Cirque du Soleil előadásához produkálták az átiratot. Harmóniákat változtatni egy egységes dalban, ellaposítani a váltásokat, jelentéktelenné tenni egy, az eredetiben jelentőséggel bíró dallamot… Pedig még jó példa is volt a készítők előtt – néhány éve Beatles-zenére kreált show-t ugyanez a cirkusz –, akkor George Martin, a zenekar egykori producere az eredeti sávokat keverte újra, egységes lemezt adva ki a kezéből (Love), amely kiemelte a dalokban eddig nem hallott tartalmakat. Mestermunka. A ’80-as John Lennon– Yoko Ono-lemez (Double Fantasy) most, a hetvenedik évfordulóra jelent meg, átkeverve, s nem mondható el róla ugyanez: a koncepció (a számok lecsupaszítása) következetes végigvitele nem használ minden dalnak. A Woman vagy a Starting Over sutácska lett díszeit vesztve, az I’m Losing You viszont nagyobbat üt így, mint bármikor korábban.

A szerző a Heti Válasz munkatársa

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.