Sakkjátszmák a G20 előtt

Már a G20-csúcs megkezdése előtt, tegnap Szöulba érkezett Dmitrij Medvegyev orosz és Barack Obama amerikai elnök is, akik közül előbbi fontos energetikai megállapodást írt alá Dél-Koreával. A ma induló kétnapos találkozó központi témái a valuta- és költségvetési politika lesznek.

Hírösszefoglaló
2010. 11. 20. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kemény védelem. Közel hatvanezer dél-koreai katona vigyáz két napon keresztül a ma kezdődő G20-csúcs résztvevőire. A reptereken, szállodákban háromszor annyi biztonsági őr teljesít szolgálatot, külön figyelmet szentelnek a terrorgyanús viselkedésre. A konferencia színhelye körül háromszintű kordonrendszer különíti el a politikusokat a külvilágtól. A belső, piros zóna köré 2,2 méter magas falat húztak, míg a harmadik, külső kordon 2,2 kilométeres koncentrikus kört húz a megbeszélés helyszíne, a Coex center köré. (MN)


Dmitrij Medvegyev már egy nappal a Szöulban ma kezdődő, a világ 19 legjelentősebb gazdaságú fejlett és fejlődő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő G20 csoport csúcsértekezlete előtt a dél-koreai fővárosba érkezett, hogy – saját bevallása szerint – történelmi szerződéscsomagot írjon alá dél-koreai kollégájával, Li Mjung Bakkal. A tárgyalások középpontjában az energetikai kérdések álltak, a tegnap aláírt szerződéscsomag ugyanakkor érintette a gazdasági modernizáció, a tengeri szállítmányozás és a halászat kérdését is. Medvegyev a dokumentum aláírását követően aláhúzta, a két ország 20 évvel ezelőtti diplomáciai kapcsolatainak újrafelvétele óta eltelt időszak történelmi léptékű együttműködésében állapodott meg a dél-koreai államfővel.
A tegnapi orosz–dél-koreai csomag előtt egy nappal jelentette be az orosz Gazprom, hogy 2017-től legalább évi 10 milliárd köbméter földgázt szállít évente az ázsiai országba. Az orosz ITAR-TASZSZ hírügynökség által idézett Alekszej Miller Gazprom-vezér közölte, az orosz energiaipari vállalat szerződést kötött a dél-koreai Kogasszal, így a következő években lassan annyi földgázt tudnak szállítani Ázsiába, mint Európába, ezzel kiegyenlítik piaci paritásukat. Oroszország egyébként 2009-ben és 2010-ben egy program keretében mintegy 2,9 milliárd tonnányi cseppfolyósított földgáz szállított Dél-Koreának. Medvegyev mellett – ázsiai körútja keretében – szintén már tegnap Szöulba érkezett Barack Obama amerikai elnök is, akinek – a Reuters szerint – szembe kell néznie a G20-vezetők rosszallásával. A brit hírügynökség rámutat, hogy több résztvevő is élesen kritizálta Obama valutapolitikáját.
Kínát követően tegnap Angela Merkel is kritizálta az amerikai pénzügyi politikát, amely többek között a kínai fizetőeszköz, a jüan leértékelését szorgalmazza. Az amerikai The Wall Street Journal által idézett német kancellár tegnap kifejtette, Berlin semmilyen körülmények között sem támogat olyan elképzelést, amely számszerűleg megszabná egy-egy adott ország költségvetési hiányát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.