Tízmilliárdokat tévedtek Demszkyék

Demszky Gábor volt főpolgármester és a korábbi városvezetés jókorát „tévedett” a kampányban tett nyilatkozataival, ugyanis a fővárosi önkormányzat adatai szerint az idén a tervezettnél több mint tízmilliárd forinttal kevesebb bevétel folyik be a kasszába. Atkári János, a főpolgármester pénzügyi tanácsadója lapunknak elmondta: a válság 2010-re megbénította Budapest gazdasági életét, az idei iparűzésiadó-bevétel 3-4 milliárd forinttal elmarad a tervezettől.

2010. 11. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mivel az előző kormány idején megváltoztak a befizetési szabályok, azaz a vállalkozók nem az APEH adatai, hanem saját bevallásuk szerint fizetik a főváros és a kerületek között megosztott adót, a következő négy évben 20 milliárd forintos veszteséggel számolhatunk – mondta. Szerinte példátlan, hogy a korábbi vezetés 12 milliárdot tervezett bevételként ingatlaneladásból, amikor a „legjobb években” sem jött be 4 milliárdnál több.
*
Emlékezetes, Demszky Gábor tavasszal dübörgő fővárosi gazdaságról és több tucat nagyberuházás beindításáról nyilatkozott. Az új városvezetés pedig múlt pénteken az IMF és az Európai Bizottság vezetői előtt kényszerült bemutatni a négyes metró beruházásának és a BKV működésének kritikus helyzetét.
Bár a kormány 12,5 milliárd forinttal segít, a pénz a jövő év első negyedévéig elég, ezért a Fővárosi Közgyűlés – Tarlós István főpolgármester korábbi ígéretének megfelelően – már megalakulása utáni első munkanapján, azaz szerdán hozzálát a városműködtetés átalakításához.
A Fidesz–KDNP-s közgyűlési többség várhatóan az összes száz- százalékos fővárosi tulajdonú közszolgáltató cég vezetőjét leváltja, mint megtudtuk, Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója kivételével. Sajtóhírek szerint a megalakuló két nagy zrt., a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) élére Vitézy Dávid, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület eddigi szóvivője, illetve László György, a Főtáv Zrt. egyik korábbi vezetője kerülhet. A képviselők a benyújtott javaslatok szerint a főpolgármesterre ruházzák majd az egyszemélyes társaságok vezető testületeinek és vezérigazgatóinak, ügyvezetőinek kinevezési jogát is. A törvények szerint külön kezelendő a Fővárosi Közterület-felügyelet vezetője, amely poszt betöltésére a fentiek alapján a jövőben Tarlós István írja ki a kötelező pályázatot és bírálja el azt.
Tiba Zsolt eddigi főjegyző már beadta felmondását, posztjára pályázatot hirdetnek.
A főpolgármester még vasárnap a Hír TV Kontraszt című műsorában jelentette be ma kezdődő tárgyalását Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszterrel. Szinte biztos, hogy megvitatják a négyes metró beruházása folytatásának lehetőségeit és azt az elképzelést, hogy a BKV-t „szét kellene szedni” busz-, illetve kötött pályás ágazatra, vagy esetleg még több részre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.