Demszky Gábort beidézték

A BRFK nyomozói a főpolgármesteri tisztségét októberben elvesztő Demszky Gábort tanúként tegnapra beidézték a rendőrségre. A volt SZDSZ-es politikust a Főkert Zrt.-nél hűtlen kezelés gyanújával indított büntetőeljárásban idén júliusban még városházi irodájában hallgatták ki; úgy tudjuk, most egy másik tanúval szembesítették.

2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maradnak előzetesben. Az elsőfokú bíróság ügydöntő határozatáig előzetes letartóztatásban marad Hunvald György volt erzsébetvárosi szocialista polgármester és Gál György, az önkormányzat gazdasági bizottságának volt szabad demokrata elnöke. Az ügyészség mindkét vádlottat nagyszámú, köztük kiemelkedő tárgyi súlyú bűncselekmény elkövetésével vádolja, amelyek közül többet – a vád szerint – bűnszervezetben követtek el. Az általuk elkövetett bűncselekmények kiemelkedő tárgyi súlya és a kiszabható halmazati büntetés nagysága miatt – „a rendezett családi háttér ellenére is” – alappal kell tartani attól, hogy a vádlottak kivonnák magukat a büntetőeljárás hatálya alól, megszöknének, elrejtőznének.


Személyes adatai védelme miatt a büntetőeljárás során tanúként kihallgatandó személy kilétére vonatkozó információt nem adhatunk – közölték tegnap lapunkkal a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletén. A rendőrség így nem erősítette meg az Index értesülését arról, hogy Demszky Gábor volt főpolgármestert hallgatták ki ismét a fővárosi tulajdonú Főkert Zrt.-nél 2010 júniusában ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés megalapozott gyanúja miatt elrendelt nyomozásban. Ugyanakkor lapunk információi szerint a BRFK gazdaságvédelmi főosztályán tegnap nem általánosságban faggatták az egykori szabad demokratát, hanem kifejezetten a fővárosi kertészeti cégnél történtekkel kapcsolatban szembesítették egy másik tanúval. Az ügyben 2010. július 27-én még a városházi irodájában hallgatták ki – a saját bevallása szerint október 3-tól „nyugdíjaséveit töltő” – Demszkyt. Az eljárásnak öt hónapja nincs gyanúsítottja, a nyomozásnak ebben a szakaszában általában akkor tartnak szembesítést, ha a tanúvallomások között jelentős eltérés mutatkozik.
A volt főpolgármester júliusban „udvariassági gesztusként” értékelte, hogy a rendőrök az irodájában keresték fel. A közel egyórás kihallgatás után távozó tisztek nem kívántak nyilatkozni, Demszky viszont röviden azt mondta: szorosan a Főkert Zrt.-vel kapcsolatban kapott kérdéseket, amelyeket mind megválaszolt. A részletekről a nyomozók kifejezett kérésére ő sem kívánt beszámolni, azonban nem zárta ki, hogy a főváros tulajdonában álló egyéb cégek ügyeiben indult nyomozásokban is tanúként hallgatják meg. – Nem számítok arra, hogy a hatóság bármely ügyben bűncselekmény elkövetésének gyanúját közölné velem. Meglepett, hogy a nyomozók nem a BKV-ügyekkel összefüggésben kérdeztek. A közlekedési cégnél történt visszaélésekkel ellentétben a Főkert kapcsán még politikai felelősséget sem érzek – hangoztatta.
Mint ismeretes, a nyomozást a Főkert Nonprofit Zrt. tevékenységével és a cég tulajdonában álló gazdasági társaságokkal összefüggésben rendelték el. A rendőrség tájékoztatása szerint azt vizsgálják, hogy a Főkert és a leányvállalatai kezelésében lévő ingatlanok milyen módon kerültek ki a fővárosi önkormányzat tulajdonából, és a fenti ingatlanértékesítésekkel kapcsolatban érte-e vagyoni hátrány a fővárost. A nyomozó hatóságok azt is vizsgálják, hogy a zrt. által kötött szerződések megfeleltek-e a hatályos jogszabályoknak, illetve hogy szabályosan történt-e a fővárosi önkormányzattól kapott támogatások felhasználása.
A Főkertet tizenhét évig irányító, a cég éléről tavaly eltávolított Kocsis László egykori vezérigazgató a Hír TV Célpont című műsorában azt állította: havi ötmillió forintos védelmi pénzt kértek tőle a BKV-nyomozásban május óta előzetes letartóztatását töltő Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettesre, valamint Demszky Gábor egykori főtanácsadójára, a BKV-ügyben szintén gyanúsított Mesterházy Ernőre hivatkozva. Kocsis beszámolt arról is, hogy Hagyóék egyéb kéréseket is megfogalmaztak a Főkertnek: különböző ingatlanokat kinek mennyiért kellene bérbe adni, melyik ügyvédi irodát, szakértő és kommunikációs céget kellene foglalkoztatni. – A cégek vagy legalábbis a Főkert szempontjából ez a dolog úgy nézett ki, mintha piócák akarnának élősködni a zrt. testén – fogalmazott Kocsis László, azt állítva, hogy egyetlen kérésnek sem tettek eleget. A volt vezérigazgató szerint Demszky naiv volt, és nem tudott ezekről az ügyekről.
A Központi Nyomozó Főügyészség által folytatott BKV-nyomozásban jelenleg már 21 a gyanúsítottak száma. A BRFK-n több személlyel szemben zajlik eljárás az FKF Zrt.-nél, a Főtáv Zrt.-nél, a gyógyfürdőknél, a 4-es metrónál, a járműbeszerzéseknél, a Margit hídnál és a csepeli szennyvíztisztítónál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.