Demszky hagyatéka a díjemelés

A csatornahasználat és a kegyeleti szolgáltatások esetében a jövőre tervezett 3,5 százalékos infláció többszörösével kell díjat emelni az előző városvezetés súlyos öröksége miatt – közölte a Fővárosi Közgyűlés ülésén Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester. A távhő, a szennyvízszippantás díja és a BKV tarifái jövőre változatlanok maradnak. A főváros cégeinek egy része a csőd szélén áll.

2010. 12. 25. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gombnyomás. Vita alakult ki az ülésen két tisztázatlan szavazás miatt; a teremben két jobbikos politikus ült, mégis mindhárom jobbikos gépéről szavaztak két voksolásnál is. A vitatott időben Czeglédi János nem ült a helyén a Jobbik-frakcióban. A közgyűlés végén Szabó György, a Jobbik frakcióvezetője elnézést kért a képviselőktől, és megkövette őket „azért, amit elkövetett”.


Budapest fideszes közgyűlési többsége a lapunkban már ismertetett előterjesztéseknek megfelelően döntött a közműdíjemelésekről. A 2011-ben csaknem húsz százalékkal emelkedő csatornadíjakat Budapest volt balliberális vezetői által rendelt elemzésekre hivatkozva augusztusban még 50-100 százalékkal akarták ráterhelni a fogyasztókra. – A csepeli szennyvíztisztító uniós beruházása miatt januártól mindenképpen meg kell emelni a csatornadíjat, az EU előírásai szerint annak fedeznie kell a költségeket – mondta György István főpolgármester-helyettes. Ha nem emelnék átlagosan 9,6 százalékkal a kegyeleti díjakat, jelezte, csődbe menne a Budapesti Temetkezési Intézet. Hosszú távon azt tervezik: soha ne kelljen az inflációt meghaladóan árat emelni, de a cégek átalakításához csak jövőre kezdhetnek hozzá. A lakosságnak az ivóvízért így is csak 2,7 százalékkal kell többet fizetnie, az ipari-közületi fogyasztóktól 6,4 százalékkal kérnek többet. A szemétszállítás két éve változatlan díjának 5,27 százalékos emelése éves átlagban szinte csak feleannyi terhet jelent, a kéményseprés díja 3,8 százalékkal nő.
Bár Horváth Csaba volt főpolgármester-helyettes, az MSZP frakcióvezetője azt hangoztatta, elfogadhatatlan az infláció feletti emelés, Tarlós többször figyelmeztette: a szocialisták máig nem számoltak be arról, miért ilyen siralmas állapotban adták át a fővárost.
– A városvezetés a napokban kapta kézhez a közműcégek átvilágításáról szóló jelentést, amiből kiderült: a gyógyfürdőket üzemeltető fővárosi társaság csődveszélyben van. Emiatt a közgyűlésnek még idén üléseznie kell. Kritikus a helyzet a szennyvízszippantást végző cégnél és a Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.-nél – jelezte Tarlós, aki szerint az önkormányzatnak 2011-ben válságköltségvetés alapján kell gazdálkodnia. Több kórház vészhelyzetbe került, a képviselők tegnap a Heim Pál Gyermekkórház megmentéséről, jobbikos javaslatra vizsgálóbizottság felállításáról is határoztak. A díjemeléseknél az LMP a jövőt bemutató számításokat hiányolta. A Jobbik szerint nem indokolt semmilyen díjemelés .
A tömegközlekedés ára ugyan 15 év után először változatlan marad, azonban bevezetik az úgynevezett Budapest-jegyeket. Ezek a 24 órára, a 72 órára, illetve egy hétre szóló jegyek a bérletekhez hasonlóan, változatlan áron a MÁV és a Volán járataira is érvényesek lesznek a közigazgatási határon belül.
Tarlós javaslatára az aluljárókban az idén tavasszal elrendelt dohányzási tilalomhoz hasonlóan február elejétől a tömegközlekedési járművek felszíni megállóiban sem lehet rágyújtani. A szabályszegőket 30 ezer forint helyett pedig már 50 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják a közterület-felügyelők. Az előírások szerint a busz-, a troli-, a villamos- és a HÉV-megállókban a járdaszegélytől számítva két méter szélességben és járműfajtáktól függően 12–18, 36, illetve 55 és 120 méter hosszú terület lesz a dohányfüstmentes zóna. Az aluljárókban januártól már nemcsak dohányozni nem szabad, de tilos lesz az alkoholfogyasztás is. A jogsértők a föld alatti közterületeken akár 30 ezer forintos bírsággal is számolhatnak.
A képviselők kinevezték az új főjegyzőt, Sárádi Kálmánnét, valamint a nyugdíjba vonuló Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok helyére januárban lépő Varga Ferencet. A közgyűlés többek között döntött a Kossuth térre az előző ciklusban tervezett mélygarázs szerződéseinek megszüntetéséről is.

Ki védi a hajléktalanokat? A napokban bejelentette a városvezetés, hogy a főváros 14 kiemelt aluljárójában életvitelszerűen lakó 116 hajléktalan nyolcvan százalékát emberi körülmények közé helyezik. Közülük harmincan nem fogadták el a felajánlott szállást, és ismeretlen helyre távoztak. A Város Mindenkié nevű civil szervezet mára virradóra szervezett tüntetést a Blaha Lujza térre. Szerintük a hajléktalanságot nem lehet rendészeti kérdésként kezelni. Eközben Szabó Máté ombudsman gyors tájékoztatást kért a főpolgármestertől arról, hogy milyen intézkedéseket kívánnak tenni az utcai hajléktalanság ügyében, különös tekintettel a közterület-használattal összefüggő törvénymódosításokra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.