Erős hátszél a kormánynak

Erőteljesebben növekedett a gazdaság július és szeptember között, mint ahogy a gyorsbecslés alapján lehetett gondolni, az emelkedés elérte az 1,7 százalékot. Az elemzők ennek hatására felfelé módosítják előrejelzéseiket.

Munkatársunktól
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedvező hír a terveit növekedésre építő magyar kormány számára, hogy az előzetes becsléseknél is gyorsabban nőtt a bruttó nemzeti termék (GDP) a harmadik negyedévben. A korábban jelzett 1,6 helyett valójában 1,7 százalékkal bővült a gazdaság július és augusztus között az előző év hasonló időszakához képest – tette közzé tegnap a Központi Statisztikai Hivatal. Az előző negyedévhez viszonyítva 0,8 százalékos volt az emelkedés, miközben az első háromnegyed évet nézve 0,9 százalék ez a mutató, ami megegyezik a korábban közölt gyorsbecsléssel.
– A várakozások egyértelműen felfelé tolódnak a fél évvel ezelőtti szinthez képest, amiben a nemzetközi helyzet javulása is nagy szerepet játszott – mondta a Magyar Nemzetnek Németh Dávid, az ING makroelemzője. A szakember a kedvezőbb adatok ismeretében 0,2-0,3 százalékponttal felfelé módosította az idei év egészére vonatkozó növekedési előrejelzését, és egyszázalékos GDP-bővülést vár 2010-re. Jövőre a háromszázalékos emelkedést elérhetőnek tartja, kérdés azonban, hogy a háztartások a többletjövedelmet milyen arányban költik el vagy takarítják meg. A növekedést az segítené, ha a fogyasztásra fordítanák a pénzt, ha betétekben landolnak az összegek, akkor az a bankrendszert izmosítaná, ezáltal az ország megítélése is javulna.
– A GDP harmadik negyedéves, a vártnál kissé nagyobb emelkedése nem meglepő, mivel a kiskereskedelmi adatok már előrevetítették a fogyasztás élénkülését. Ez a bővülés egyelőre sérülékeny, mert befolyásolják a devizaárfolyamok, de várhatóan fokozatosan – a munkaerőpiac stabilizálódásával párhuzamosan – magára talál a fogyasztás – mondta az MTI-nek Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője. (A háztartások fogyasztása hét negyedév után először nőtt – 1,2 százalékkal – a harmadik negyedévben.) A szakértő szerint a GDP az utolsó negyedévben is tovább nőhet, amikor 2,6-2,7 százalékkal is javulhat a gazdaság teljesítménye éves összehasonlításban. Ennek eredményeképpen idén 1,4 százalékos gazdasági növekedés következhet be – húzta alá.
A vártnál ugyan kisebb lett a külkereskedelmi többlet, de még így is több mint 441 millió euróval nagyobb volt az export az importnál. Az import növekedése azonban már megelőzte az exportot: az export 2,2, míg az import 3,7 százalékos emelkedést mutatott. Suppan szerint ennek ellenére nem kell attól félni, hogy visszaesik a kivitel, mivel a német cégek optimisták, s az autógyárak sem állnak le a két ünnep között.
A kiigazítatlan adatok alapján a harmadik negyedévi GDP-emelkedésben komoly szerepet játszott az ipari termelés, illetve a külkereskedelem növekedése. Az ipar hozzáadott értéke továbbra is jelentősen, csaknem 11 százalékkal nőtt, főként az exportorientált feldolgozóiparban bekövetkezett 12,5 százalékos bővülésnek köszönhetően. Kiugróan nőtt a termelés a gépipar, a híradástechnika, a műszergyártás, illetve a kohászat, a fémfeldolgozás, valamint a fa-, a papír- és a nyomdaipar területén. Ha átlagos év lett volna, a mezőgazdaság további 0,4-0,5 százalékponttal tudott volna hozzájárulni a növekedéshez. A mezőgazdaság teljesítménye elsősorban a kedvezőtlen időjárás miatt 15 százalékkal esett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.