Hetvennégymillió a lelépésért

Szerves része a BKV-ügyben a Központi Nyomozó Főügyészségen zajló büntetőeljárásnak B. Gábor, a közlekedési cégtől csaknem 74 millió forintos végkielégítéssel távozott egykori főosztályvezető, jelenlegi szakszervezeti bizalmi ügye. A fővárosi vállalat az egyik cégénél ma is tanácsadóként dolgozó férfiról nem nyilatkozik. A szakszervezet elnöke szerint már nincs is ügy.

2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

BKV-s munkaviszonyának megszüntetése közben kötött gazdasági tanácsadói szerződést az önkormányzati cég tulajdonában álló Vasúti Járműjavító Szolgáltató (VJSZ) Kft.-vel B. Gábor, jelenleg is aktív szakszervezeti vezető – derült ki a lapunkban több mint egy éve ismertetett felügyelőbizottsági vizsgálati anyagból. A férfi 2007-ben több mint 74 millió forint végkielégítést, illetve juttatást kapott, amelyből 30 millió forintot a BKV is jogosulatlannak talált, ezért Kocsis István vezérigazgató ebben az ügyben is feljelentést tett.
A Szalainé Szilágyi Eleonóra volt humánpolitikai vezető csaknem 100 millió forintos lelépési pénze ügyében a Magyar Nemzet által kirobbantott botrány második legnagyobb pénzt felvevő szereplője B. Gábor. Esetének fejleményeiről a napokban a Népszava számolt be. A lap szerint a BKV nem tud megválni a férfitól, mert időközben tisztségviselő lett a VJSZ Kft.-nél is működő Kilián Autóbusz Üzemegység Szakszervezetében.
Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója leszögezte: a nyomozó hatóságok kérésére nem nyilatkozhat az ügyről. Úgy tudjuk, a Központi Nyomozó Főügyészségen zajló büntetőeljárásnak szerves része a B. Gábor juttatása miatti nyomozás. A már említett vizsgálat szerint Antal Attila vezérigazgató módosította B. Gábor főosztályvezetői szerződését annak távozása előtt. „A vezérigazgató nem kellő körültekintéssel járt el, a munkavállaló aránytalanul magas anyagi előnyt, a munkáltató pedig indokolatlanul magas anyagi hátrányt szenvedett” – szögezte le a vizsgálat, amely szerint B. Gábor csaknem 31 millió forintnyi többletjuttatást kapott.
Szakszervezeti elnöke, Földényi György szerint a végkielégítések 98 százalékos különadójáról szóló törvény megoldja a helyzetet, és már nincs is ügy.
Ismeretes, a BKV-nál Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettes és társai ellen bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt folyik nyomozás.

Civil vélemények. A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület üdvözli, hogy a főváros nem emeli a jövő évi BKV-tarifákat. A Közlekedési Dolgozók Országos Egyesülete ugyanakkor közleményében a közlekedési cég átszervezése miatt aggódik, és nem támogatja, hogy a BKV buszágazatát teljesen privatizálják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.