Iskolaépítés Csángóföldön

Adománygyűjtési akció indult a Székelyföld és Moldva határában fekvő, gyimesi csángók lakta Háromkút új iskolájának felépítésére, mivel a tanintézet jelenlegi épületét súlyosan megrongálta a nyári özönvíz. Az eldugott, alig több mint másfél száz lelkes magyar falu jogi-közigazgatási státusát tekintve is egyedi Romániában.

2010. 12. 10. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogatás. A háromkúti magyar iskola felépítését forintban a Johannita Segítő Szolgálat számlájára befizetett „téglajegyek” útján lehet támogatni: OTP Magyarország HU25117050082041032200000000 Forint (HUF), SWIFT: OTPVHUHB. Az utalványra kérik ráírni: Háromkút. A Hármaskútért Egyesület román lej- és eurószámlára várja az adományokat: Banca Romana de Dezvoltare – Agentia Gheorgheni, Cod SWIFT: BRDEROBU, RO53BRDE210SV24286302100 lej (RON), RO53BRDE210SV24288242100 euró (EUR), adószám (CUI): 23619929.


Minden eddiginél nagyobb szüksége van a külső segítségre a helybeliek szerint a „világ végén”, Erdély peremén található Háromkútnak, ahol új oktatási intézményt kívánnak építeni a falu kisiskolásai számára. A székelyföldi Hargita, valamint a moldvai Bákó és Neamt megye határában fekvő apró csángó településen az idén nyáron bekövetkezett hatalmas esőzések miatt tetemes kárt okozott a falut kettészelő Kis-Békás patak, amely nem kímélte a deszkából összetákolt, hullámpalával fedett iskola épületét sem. Ráadásul a harminc évvel ezelőtt épült, leginkább barakkhoz hasonlító tákolmányon – amelyet vegyesboltból alakítottak át tanintézetté – soha nem végeztek felújítást, így kezd életveszélyessé válni. Márpedig a 166 lelkes, döntő többségben gyimesi csángók lakta Háromkút nem panaszkodhat a népszaporulatra, hiszen idén szeptemberben is hét kisiskolás és tizenöt óvodás számára kezdődött meg a tanév a „deszkaiskolában”, a középiskolás gyerekek ugyanakkor már a távol eső városokban kénytelenek folytatni tanulmányaikat.
Az új iskola építésének ötlete Imre Anna tanítónő fejéből pattant ki, aki szerint az intézmény nemcsak a gyerekek számára fontos, hanem kulturális központként szolgál, és a templom mellett összefogja a maroknyi magyar közösséget is: ott adják elő a kicsik ünnepi előadásaikat, ott zajlanak a Szent János-napi búcsú lényeges mozzanatai, s az esküvőket, a keresztelőket is ott tartják. Egyébként a Nagyhagymás lábánál fekvő falu státusa páratlan Romániában; két megye, valamint község is magáénak vindikálja. Az országban 1968-ban végrehajtott megyésítéskor Háromkutat a moldvai Neamt megyéhez csatolták, és Farkaspalló 2 névre keresztelték, azóta papíron közigazgatásilag a neamti Gyergyódamukhoz tartozik. A lakosok azonban mégis a Hargita megyei Gyimesközéplok községnél vannak nyilvántartva, itt adóznak, itt anyakönyveztetik az újszülötteket, esketik össze a házasulandókat. Mihók Péter gyimesközéploki polgármester elmondta, itt az ideje, hogy tisztázzák a határvitát, jogi helyzetet Neamttal, mivel az általa vezetett község jogilag nem adhat pénzt Háromkútnak az iskolaépítésre. Tervezik, hogy népszavazást írnak ki a csángó falu Gyimesközéplokhoz csatolása tárgyában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.