Izrael küldte a gyilkosokat?

Egy izraeli–iráni fegyverüzlet miatt a Moszad ölte meg 1987-ben Uwe Barschelt, a CDU egykori Schleswig-Holstein tartományi kormányfőjét – állítja toxikológiai vizsgálatokra és egy Moszad-ügynök vallomására hivatkozva a német Welt am Sonntag hetilap. Jigal Palmor izraeli külügyi szóvivő tegnap közölte, Izraelnek semmi köze sincs az ügyhöz.

Stefan Lázár
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhárom éve, 1987. október 11-én a genfi Beaue-Rivage hotel 317-es szobájának vízzel teli fürdőkádjában holtan találták a kereszténydemokrata Uwe Barschelt. Az NSZK-s politikus halálának körülményeire mind a mai napig nem derült fény. A német Welt am Sonntag hetilap minapi cikkében azonban a svájci Hans Brandenberger toxikológiai vizsgálataira hivatkozva azt írta, hogy Schleswig-Holstein röviddel azelőtt lemondott CDU-miniszterelnökét a Moszad ügynökei ölték meg. A kémiaprofesszor állításait egy korábbi izraeli ügynök, Victor Ostrovsky 1994-ben megjelent Titkos Moszad-akta című könyvében szereplő vallomása is megerősíti.
Ostrovsky szerint a gyilkosság előtt Barschel egy ismeretlen látogatót fogadott, akivel egy üveg bor fogyasztottak el. „Egy órával az illető távozása után érkeztek a gyilkosok” – állítja Ostrovsky. Szerinte a támadók öten voltak, és a szobába érve kezelésbe vették a borban lévő altató hatására eszméletét elvesztő 43 éves férfit. Gumicsövön keresztül halálos mennyiségű gyógyszerkeveréket öntöttek a gyomrába. A méreg gyors felszívódása érdekében pedig végbélkúpot is felhelyeztek, majd betették a hideg vízzel telített fürdőkádba. „A módszer jellemző az izraeli titkosszolgálatra” – állítja Ostrovsky. Az anyagcsere-kutatással foglalkozó Brandenberger új vizsgálata is arra utal, hogy az NSZK-s politikus már cselekvőképtelen állapotban volt, amikor beadták neki a mérget. A vizeletből kimutatott altatószer miatt pedig nem lehetett volna gyomormosást sem alkalmazni, mert a szer ebben az esetben is a szervezetben marad.
Az eset kapcsán az ügyészség irataiban több utalás figyelmeztet arra, hogy Barschel előtt nem volt ismeretlen a nemzetközi fegyverkereskedelem. Sőt támogatta Csehszlovákia, Dél-Afrika és a Közel-Kelet országai között zajló üzelmeket, az általa vezetett tartományon keresztül futó szállítmányokat. A zsidó állam számára pedig különösen kellemetlen lett volna annak a titkos üzletnek a leleplezése, amiről Ostrovsky is megemlékezik. Az Irán és Irak közötti háború során Izrael Hannibál-művelet név alatt az F–4 Phantom vadászgépek alkatrészeivel látta el Teheránt Kiel kikötőjén keresztül. „A Moszad mellett a német hírszerzés (BND) is tudott a dologról” – írja a Welt am Sonntag, kiegészítve azzal az információval, hogy Barschel idővel elutasította a tiltott fegyverkereskedés kiszélesítését, sőt annak nyilvánosságra hozatalát is felvetette.

Határblokád. Izrael tegnap az átkelést lehetetlenné tevő akadály építésébe kezdett egyiptomi határán. A fizikai akadályból és elektronikus érzékelőkből álló rendszer egy 140 kilométeres részt véd a 250 kilométer hosszú határból. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.