Kis medence, nagy tülekedés

Bár ma már a 14. rövid pályás úszó Európa-bajnokság kezdődik Eindhovenben, mi, magyarok csak jó pár évvel az 1996-os bemutatkozás után kezdtük komolyan venni a sportág e műfaját. Mostanság azonban már teljes intenzitással és eltökéltséggel készül tizenöt Eb-indulónk a rajtra és a vasárnapig tartó, tehát e tekintetben is „félidős” viadalra.

Ballai Attila
2010. 12. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán minden idők legpocsékabb úszó olimpikonja, bizonyos Eric Moussambani tette a legtöbbet a rövid pályás változat népszerűsítéséért. Történt ugyanis, hogy 2000-ben Sydneyben az utolsó hosszon kis híján vízbe fúlt, és viszontagságait utóbb azzal magyarázta, hazájában, Egyenlítői-Guineában csupán 25 méteres medencék vannak, ezért most először kellett 50 métert forduló nélkül leúsznia. E nyilatkozata sokak számára megvilágosította, mi értelmük egyáltalán a rövid pályás versenyeknek; annyi mindenképpen, hogy a földkerekség jóval több országában fel lehet készülni rájuk. Másrészt, akiben korábban akadtak ellenérzések azért, mert a legkiválóbb úszó is visszaeshet másodiknak, harmadiknak, ötödiknek csupán a rossz fordulói miatt – képzeljük el, amint a 400 méteres síkfutás résztvevőinek ötvenméterenként falhoz kellene csapódniuk, és megfordulniuk –, az a rövid távot még kevésbé szenvedheti.
Az úszó-szuperhatalmak azonban előbb-utóbb elfogadták e versenyformát, és lassacskán így tettünk mi, magyarok is. Ennek ékes bizonysága az eddigi kontinensviadalokon nyert 52 érem (21 arany, 18 ezüst és 13 bronz), az a tény, hogy 2007-ben Debrecen volt az Eb házigazdája, valamint hogy a mai eindhoveni rajtot is 15 versenyzőnk várja. Közülük Kiss László szövetségi kapitány szerint a két Verrasztó, Evelyn – aki 25 méteres medencében 200 vegyesen már Európa-bajnok – és bátyja, Dávid, továbbá Jakabos Zsuzsanna és Mutina Ágnes lehet dobogós, de meglepetést szerezhet az ifjúsági olimpiai aranyérmes Bernek Péter és Biczó Bence, valamint Dara Eszter is.
Pedig erős a konkurencia, hiszen a 34 egyéni és négy váltószámra 35 nemzet 375 képviselője nevezett, noha decemberben Dubajban a rövid pályás vb-t is megrendezik. Magyar részről ott is feltűnik a két Verrasztó, valamint Jakabos, Mutina és Dara, ugyanakkor Eindhovent kihagyva csak Dubajba utazik az Amerikában tanuló Hosszú Katinka mellett Cseh László és Gyurta Dániel, azaz három nagy medencés világbajnokunk.
Visszatérve a holland úszólegendáról, Pieter van den Hoogenbandról elnevezett eindhoveni uszodába, két csúcsot már az első időfutam előtt rögzíthettünk: a norvég Ingvild Snildal nyolc számra nevezett, a negyvenesztendős török Serkan Atasay pedig a mezőny legidősebb tagja. Lám, könnyen lehet, hogy Moussambanihoz hasonlóan neki is áldás a 25 méteres táv, ahol egy jobb fordulóval szinte faltól falig rúghatja magát a megfáradt öreg ember.

A magyar Eb-csapat. Nők: Dara Eszter, Jakabos Zsuzsanna, Kapás Boglárka, Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn. Férfiak: Bernek Péter, Biczó Bence, Hős Péter, Kozma Dominik, Molnár Ákos, Pulai Bence, Szána Zsombor, Takács Krisztián, Verrasztó Dávid, Zámbó Balázs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.