Legfőbb ellenségünk

Torkos Matild
2010. 12. 19. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már világnapja is van a korrupcióellenességnek. Nálunk is megemlékeztek róla, műsorok készültek a közszolgálati médiában, sajátos módon az A38 veszteglő hajón tartottak egy konferenciát a témáról. Amíg tegnap a fedélzeten tanácskoztak, sok víz lefolyt a Dunán. Nincs kétségünk afelől, hogy a konferencia ideje alatt is nyélbe ütöttek jó néhány korrupciós ügyletet: becsúszott pár millió a fehér köpönyegesek zsebeibe, lezsíroztak néhány építési engedélyt a polgármesteri hivatalokban, csordogáltak a támogatások a pártkasszákba.
A korrupció velünk élő hétköznapi valóság.
Jól tudjuk ezt, sőt azt is sejtjük, hogy ami jogtalan előnnyel jár az egyén vagy a vállalkozások számára, az mekkora veszteséget okoz az államnak. Kutatóintézetek vizsgálják és becsülik meg évről évre, mekkora a bevételkiesése a központi költségvetésünknek a korrupció miatt. Ugyanakkor felbecsülhetetlen az a kár is, amit társadalmunk közerkölcsi állapotában okoz azzal, hogy szinte lehetetlenné teszi a szabad versenyt, az esélyegyenlőség elvének érvényesülését, csírájában ölve ki az emberekből a vállalkozó kedvet, lefojtva a gazdaság motorját is.
A kutatások eredményei azt mutatják, hogy a legkorruptabb terület a politikai szféra, aminek okát sokan a pártfinanszírozás megoldatlanságában látják. Lehetséges, hogy a pártok – főleg a választási kampányokban – feneketlen kútként viselkednek, a politikai szféra leginkább mégis azért veszélyeztetett, mert sokmilliárdos beruházásokról szóló döntések e szférában dőlnek el. Ráadásul olyan közbeszerzési törvényi szabályozás keretében, amelybe – szakértők szerint – „bele van kódolva” a korrupció lehetősége.
Az ilyen ügyek feltárása azért nehéz feladat, mert a vesztegetőnek és a megkentnek is elemi érdeke, hogy a közös mutyi rejtve maradjon a külvilág elől. Csakhogy az egyszer már megvesztegetett hivatalnok, politikus később zsarolás „áldozatává” is válhat. Sőt, kiszolgáltatott helyzetbe került ama törvényi rendelkezés miatt is, amely büntetlenséget jelent a vesztegetőnek, ha feladja a hatóságoknak a korrumpált tisztségviselőt.
Láttunk az elmúlt időszakban bőven példát arra, hogy a rejtett hangfelvételek, a titokban készített videofilmek valahogy előkerülnek a magánarchívumokból, ha az érdek vagy a bosszúvágy úgy diktálja. Az utóbbi időben talán azért is érezzük úgy, hogy Magyarországon a korrupciós fertőzöttség nagy, mert sorozatosan buknak le állami cégek vezetői és politikusok is a gyanús ügyletek miatt. Ha a kormánynak belátható időn belül nem sikerül visszaszorítani a korrupciót, ha nem lesz képes elhitetni a gazdasági élet szereplőivel, hogy ezentúl tiszta versenyben dőlnek el a közbeszerzési pályázatok, ha a közigazgatásban dolgozók belső hathatós ellenőrzését nem tudja megoldani, akkor bármilyen zseniális gazdaságpolitikát is folytat, nem jutunk ötről a hatra.
Láthattuk az elmúlt években, mit műveltek a közbeszerzési pályázaton huszonöt százalékkal drágábban állami megrendelést nyert generálkivitelezők az építőipari alvállalkozóikkal, miként döntötték felszámolásba a „kicsiket” azzal, hogy nem fizették ki az utolsó számláikat. Meg merték tenni, hiszen a korrumpált döntéshozó elit, amely megrendeléshez juttatta őket, hathatós segítséget nyújthatott számukra, hogy a korrupcióra költött pénzt így hajthassák be az alvállalkozóikon. Némelyikük attól sem riadt vissza, hogy más törvénytelenségekkel, például áfacsalásokkal növelje a profitját.
Biztató jel, hogy egyre kevesebben érezhetik ma már úgy, hogy megúszhatják a bűnös ügyeiket, a bűnüldöző hatóságok egyre aktívabbak, egyre kevesebb az esély arra, hogy a bűn büntetés nélkül maradjon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.