Mátyás, a bronzlovas

Több hónapos késéssel és a szerződésben vállalt kivitelezési díj jelentős felsrófolásával ugyan, de végre elkészült a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport restaurálása. Egyelőre a román kormány vezetőitől függ, hogy mikor avatják fel hivatalosan Fadrusz János monumentális alkotását.

2010. 12. 13. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amióta előrehaladtak a mesterek a munkálatokkal, jóformán naponta kijárok a térre megcsodálni a királyt és vitézeit. Olyan ez a szobor nekem, mintha a gyermekem lenne – mondja a hetvenéves Gyula bácsi a kincses város főterén, ahol néhány napja végre teljes fényében pompázik a Hunyadi Mátyást és a fekete sereg vezéreit ábrázoló emlékmű. Fadrusz János leghíresebb, 1902-ben felavatott alkotásának restaurálása évekig tartó adminisztrációs huzavona, valamint rendkívül vitatott közbeszerzési eljárás után elkészült, és már csak az ünnepélyes átadásra vár.
Az utóbbi években jelentősen erodálódott szoborcsoporton idén tavasszal kezdődtek meg a felújítási munkálatok, amelynek kivitelezését egy olyan nagyszebeni építőipari cég nyerte el 2009 májusában, amelynek semmiféle tapasztalata nem volt a szoborrestaurálás terén, ráadásul megfelelő minősítéssel rendelkező bronzrestaurátorral sem rendelkezett. A felújítás eredetileg 800 ezer euróra (222 millió forint) becsült költségét kormányközi megállapodás alapján fele-fele arányban a magyar és a román állam állja. Kolozsi Tibor kolozsvári képzőművészt kérték fel a bronzalakok restaurálására, míg a stilizált várfokot mintázó talapzatot Nagy Benjámin marosvásárhelyi kőrestaurátor állította helyre.
Mára nyilvánvalóvá vált: a szebeni cég árban és időben egyaránt elszámította magát: a Concefa és a kolozsvári önkormányzat által kötött szerződésben szereplő 380 ezer euróhoz képest a munkadíj a munkálatok végére több mint 700 ezer euróra emelkedett, az egyéves restaurálási idő pedig négy hónapot csúszott. (A restaurálásra kiírt közbeszerzésre jelentkező négy másik cég árajánlata egyaránt meghaladta az 550 ezer eurót). – El tudtam volna képzelni nyugodtabb körülményeket és kedvezőbb feltételeket is a restauráláshoz, ám a rengeteg nehézség ellenére kijelenthetem: a feszített munkatempó nem ment a minőség rovására – állítja Kolozsi Tibor bronzrestaurátor, aki fájlalja ugyan, hogy a kivitelező pénzszűke miatt nem tudta a királyszobor valamennyi alakjának belső vázát rozsdamentes acélra cserélni, mégis felelősséget vállal érte, hogy 500 évig nem kell ismét felújítani az alkotást.
Az igazságos uralkodót fején aranyozott babérkoszorúval, valamint négy hűséges katonáját – Magyar Balázst, Kinizsi Pált, Báthory Istvánt és Szapolyai Istvánt – ábrázoló emlékműre csak a Mathias Rex felirat és egy magyar, román, angol és német nyelvű tájékoztató tábla került vissza, a kincses város egykori magyarellenes polgármestere, Gheorghe Funar által elhelyezett történelemhamisító plakettet száműzték. A hivatalos átadás időpontjáról a román és a magyar kormánynak kell döntenie. Lehetséges dátumként eddig január 22., a magyar kultúra napja és február 23., Mátyás király születésnapja vetődött fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.