Megugrott a bérlakások hozama

Szabó Emese
2010. 12. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakásbérbeadás jövedelmezősége – figyelembe véve annak akár 6-8 százalékot is elérő hozamát – felveheti a versenyt akár az állampapírok hosszú távú hozamával is – állítja elemzésében az Otthon Centrum (OC). Ez azért lehetséges, mert a bérlakások iránti kereslet a hitelezés visszaszorulása miatt továbbra sem csökken, a válság első évéhez képest pedig idén már az albérleti díjak sem esnek. Ez főként az olcsóbb ingatlanok esetében tapasztalható: ezeknél a vásárlás és hitelfelvétel elhalasztása miatti keresletnövekedés még jobban megfékezte a bérleti díjak esését. A nagyobb egyetemi városokban és a frekventált budapesti kerületekben a tavalyihoz képest legfeljebb 5-10 százalékkal mérséklődtek a bérleti díjak, az árak pedig sok helyen a 2009-es szinten maradtak. Az egyes helyszínek ingatlanjai közt persze hatalmas különbség lehet – ez derül ki az OC által az elmúlt tíz hónapban eladott és kiadott lakások eladási és kiadási áraiból is. Ezen adatok alapján a használt téglalakásnál az elérhető hozamok 3,7–7,2 százalék között alakulnak, panellakások esetében viszont már 6,1–8,1 százalék között mozognak. A különbség a lakásárak közti különbségekből adódik: Budapest V. kerületében például magasak a lakásárak, így ott látszólag nem éri meg kiadási céllal ingatlant vásárolni. Más a helyzet a VII., a XI. és a XIIII. kerületben, itt általában átlag alatti ár párosul átlag feletti bérleti díjjal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.