Néppárttal az autonómiáért

2010. 12. 15. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Kolozsvár)

Erdélyi Magyar Néppárt néven új politikai alakulat létrehozásáról határozott a hét végén az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT). Tőkés László, a szervezet elnöke szerint az új erőnek a határok feletti nemzetegyesítést és a határon túli magyar közösségek önrendelkezését kell képviselnie.
Politikai irányváltásra van szükség Erdélyben – szögezte le Tőkés László elnök az EMNT országos küldöttgyűlésének szombati ülésén. A Székelyudvarhelyen rendezett tanácskozáson az Európai Parlament alelnöke úgy vélte, a magyarországi változások nyomán eljött az ideje a nemzetpolitikai rendszerváltozásnak is, amelynek a határok feletti nemzetegyesítést és a határon túli magyar közösségek önrendelkezését kell szem előtt tartania. A tanácskozás szónokai Tőkéshez hasonlóan megállapították: szükség van egy új pártra az erdélyi magyar politikai porondon, a másik két magyar alakulat – a Romániai Magyar Demokrata Szövetség és a Magyar Polgári Párt – ugyanis szerintük keveset tett azért, hogy megvalósuljon a széles körű autonómia, amely biztosítaná a magyar közösség megmaradását, a szülőföldön való boldogulás lehetőségét. Az EMNT – amely a továbbiakban is folytatja civil mozgalmi tevékenységét – több mint kétszáz küldöttje végül ellenszavazat nélkül áldását adta az autonomista elveket valló Erdélyi Magyar Néppárt megalakítására, amely a kezdeményezők reményei szerint a bálványosi szabadegyetem jövő nyári kiadására meg is valósul, így az új alakulat már meg is mérettethet a 2012-ben rendezendő romániai helyhatósági választáson. (Romániában egy párt bejegyzéséhez huszonötezer támogató aláírást kell összegyűjteni az ország tizennyolc megyéjéből és Bukarestből, megyénként minimum hétszázat).
Tőkés László a továbbiakban egy pluralitásra épülő választási együttműködésben látja a romániai magyar parlamenti képviselet, illetve az autonómiáért folytatott küzdelem eredményességének zálogát, ugyanakkor nem tart a magyar közösség megosztásának veszélyétől, szerinte ugyanis szakítani kell az egységesség elvével. Kifejtette: az új párt korszerű, európai értékrendre épülő, „sokhangú” erő, az autonómia szószólója kíván lenni. A küldöttgyűlésen felszólalt Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár is, leszögezve: a nemzeti célok elérésében egyaránt fontos a politikai pluralizmus és az összefogás, az anyaországnak pedig kötelessége segíteni a magyarok összefogását határon innen és túl.
Az RMDSZ értelemszerűen rossz szemmel nézi az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulását. Markó Béla elnök, a román kormány miniszterelnök-helyettese felelőtlennek tartja Tőkésék pártalapítási szándékát, szerinte a megosztottság veszélybe sodorja a magyarság politikai képviseletét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.