Pénzzel töltik fel a gyógyfürdőket

Szolgáltatási díjként áfával együtt csaknem 890 millió forintot juttat a csőd szélére került Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek mai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. Akárcsak a BKV-nál és a többi közszolgáltatónál, a gyógyfürdőknél is több nyomozás indult az előző ciklusban történt visszásságok miatt, gyanúsított még nincs.

2010. 12. 31. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napról napra rosszabb a gyógyfürdők anyagi helyzete. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. lejárt szállítói tartozásai a napokban meghaladták a 450 millió forintot, és önkormányzati támogatás nélkül év végéig elérnék az 560 milliót is – olvasható György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes előterjesztésében. Az is kiderült, ha most nem adna a főváros 711 millió forint plusz áfa támogatást, az csaknem másfél milliárdnyi állami, illetve uniós támogatás elvesztéséhez vezetne.
A mai városvezetés szerint a BGYH-ból az elmúlt években Hagyó-módszerrel „szivattyúzhatták ki” a közpénzeket. Az egyik ilyennek tartott visszaélés a strandok és a fürdők üzemeltetésének másfél évvel ezelőtti kiszervezése. Lapunk megtudta, az Opero Kft.-vel az SZDSZ által delegált volt vezérigazgató, Ferenci Tibor idején – többek között a vízszolgáltatásra és a takarításra – kötött 5 éves szerződés felbontása elől nem zárkózott el az üzemeltető, ám ennek feltételéül szabta minden, eddig benyújtott számlájának a kiegyenlítését. Így az elmúlt három évben veszteségesen működő fővárosi társaság visszavehetné eredeti feladatát, éves szinten közel 400 millió forintot takaríthatnának meg.
Illés Hilda, a BRFK szóvivője lapunknak megerősítette, hogy gazdaságvédelmi főosztályuk jelenleg is három ügyben nyomoz. Közölte, hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás és más bűncselekmények gyanújával még 2009-ben ismeretlen tettesek ellen indult büntetőeljárás a kiszervezések, a 2 milliárd forintos beléptetőrendszer közbeszerzése, illetve a Rác fürdő 8 milliárdos beruházása ügyében. Mindhárom nyomozásnál szakértői véleményekre várnak, gyanúsított még nincs. A kiszervezések miatt 2008-ban az akkori jobboldali ellenzék tiltakozott. A területért felelős volt SZDSZ-es főpolgármester-helyettes, Ikvai-Szabó Imre viszont azt magyarázta, hogy így érhető el a „nullszaldós működés”.

Nyerő az Alstom. Nem hívhatja le a BKV sem a csaknem 30 milliárd forintos bankgaranciát, sem a 4 milliárd forintos kötbérigényét, amelyet a metrókocsik szállítására az Alstommal kötöttek – közölte a francia cég, ismertetve a nanterre-i bíróság tegnapi döntését az ügyben. Az Alstom szerződését a BKV a főváros egyetértésével idén októberben bontotta fel, miután kiderült: a szerelvények típusengedélyét jogerősen is elutasította a magyar Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH). A főváros a 2006-ban kötött 65 milliárd forintos szerződést és az Alstom csaknem 50 százalékos előlegét már évekkel ezelőtt kifizették. Tegnap a városházán közölték: egyelőre a franciaországi bíróság végzésének a fordítására várnak. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.