Újrakezdődött a brókerper

Az eredeti vádiratot fenntartva, csak egyes tényállási elemeket kiegészítve terjesztette elő a Fővárosi Főügyészség az úgynevezett brókerbotrány megismételt büntetőperének vádiratát, amely alapján a Fővárosi Bíróság tegnap ismét megnyitotta az ügy elsőfokú tárgyalását. Kulcsár Attila, a volt MSZP-s politikusokat is felvonultató büntetőeljárás főszereplője pénteken tehet vallomást.

Swendt Pál
2010. 12. 11. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap a K&H-ügyként elhíresült büntetőper megismételt elsőfokú eljárása a vádirat ismertetésével kezdődött meg a Fővárosi Bíróság (FB) Gimesi Ágnes vezette tanácsa előtt. A pert azért ismétlik, mert a korábban másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette és súlyos eljárási hibákat megállapítva elbírálásra alkalmatlannak találta az elsőként 2008 nyarán kihirdetett verdiktet. Mint az az első tárgyalási napon felolvasott dokumentumból kiderült, a Fővárosi Főügyészség változatlan formában tartja fenn a vádat, amely szerint az eljárás terheltjei különösen jelentős értékű sikkasztás, valamint pénzmosás és okirat-hamisítás miatt marasztalhatók el. Az iratban a vádhatóság egyes vádlottak esetében elsősorban az összegszerűséggel kapcsolatban egészítette ki a vádat, továbbá kitért a bűncselekmények kapcsán jelentkező úgynevezett elkövetési értékre is.

*

Ez az összeg a számításaik szerint legalább 22,9 milliárd forint, az okozott kár értéke pedig meghaladja a 8,66 milliárd forintot.
Nagy Gábor, az elsőrendű vádlott védője lapunk kérdésére különösnek nevezte, hogy a korábbi, másodfokú perben a fellebbviteli ügyészség és az ítélőtábla is döntően megalapozatlannak értékelte az elsőfokú ítéletet, miközben a Fővárosi Főügyészség a megismételt perben benyújtott dokumentumban nem is utal erre. Az ügyvéd ellentmondásként értékelte, hogy a változatlan vádhoz csatolt átiratban az ügyészség közölte, a sikkasztás tényállását és a minősítést az eljárás jelenlegi szakaszában nem kívánja megváltoztatni, azonban az irat tartalmazza a csalás megállapításához szükséges elemeket is.
A nyolc éve kipattant ügyben az ügyészség 2005-ben emelt vádat a K&H Bank Equities brókercégénél 1998 és 2003 között elkövetett bűncselekmények miatt. A Fővárosi Bíróság két évvel ezelőtt hirdette ki elsőfokú határozatát, amelyben Kulcsár Attila elsőrendű vádlottat nyolc év szabadságvesztéssel, valamint kétszázharmincmillió forint vagyonelkobzással sújtotta.
Kulcsár az eljárás során több részletben éveket töltött előzetes letartóztatásban. Vádlott-társait más, enyhébb kényszerintézkedések sújtották. Az ítélőtábla idén májusban, a hatályon kívül helyező végzés kihirdetésekor egyedül a volt bróker esetében tartott fenn lakhelyelhagyási tilalmat.
A per holnap reggel folytatódik, amikor a bíróság Kulcsár Attilát hallgatja meg, aki eldöntheti, hogy kíván-e vallomást tenni, vagy a lényegében változatlan vádirat okán csak észrevételeit közli a bírósággal.
Az új elsőfokú eljárásban decemberre, januárra és februárra – a bíróság honlapján megjelent információk szerint – 18 tárgyalást tűztek ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.