Megmentették a csődtől a gyógyfürdőket

2011. 01. 01. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megsértődtek az MSZP-sek. Baloldali delegáltak nélkül működnek januártól Szegeden az önkormányzati cégek igazgatótanácsai és felügyelőbizottságai. Az MSZP és a volt SZDSZ-esekből álló Szabad Város Egyesület (SZVE) képviselői ugyanis kevesellték a számukra felajánlott helyeket a testületekben, így egy posztra sem jelöltek senkit. A városi közgyűlés tegnapi rendkívüli ülésén a baloldali frakciók tagjai ki is vonultak az ülésről a szavazás idejére. A cégeket irányító és felügyelő testületek így csak fideszes, jobbikos és LMP-s delegáltakkal működnek januártól. A Fidesz képviselői a közgyűlés ülése után elmondták, kénytelenek voltak baloldali delegáltak nélkül felállítani az igazgatótanácsokat és a felügyelőbizottságokat. Ellenkező esetben ugyanis januártól nem működhettek volna a testületek, ami viszont jogsértő lett volna. (MN)


Tegnap nagy többséggel mentette meg a fizetésképtelenségtől a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt.-t rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés. György István (Fidesz–KDNP) főpolgármester-helyettes lapunkban már ismertetett javaslata szerint a tulajdonos önkormányzat szolgáltatási díjként áfával együtt csaknem 890 milliót juttat a csőd szélére került társaságnak. – A BGYH lejárt szállítói tartozásai meghaladták a 450 milliót, és önkormányzati támogatás nélkül az év végéig elérnék az 560 milliót. A város évi 400 milliót takarít meg azzal, hogy felmondja az üzemeltetés kiszervezésére kötött szerződést.
A tegnapi ülésen vita alakult ki a korábbi városvezetésben csaknem tizenöt éven át részt vevő szocialisták és a fideszes városvezetők között. Andó Sándor (MSZP) szerint korábban tanulmányokkal támasztották alá, hogy milyen hatékony, ha a fürdők működtetését alvállalkozásba adják. Azt javasolta, zárják be az alacsony kihasználtságú csillaghegyi strandot. Tarlós István főpolgármester figyelmeztette a korábban hatalmon lévőket: vége a kiszervezések, eladások korszakának, ezután a város és cégei szolgáltatni fognak, terveik szerint hatékonyan.
A BGYH-nál a BRFK hűtlen kezelés, magánokirat-hamisítás és más bűncselekmények gyanújával ismeretlen tettesek ellen nyomoz a kiszervezések, a kétmilliárdos beléptetőrendszer, illetve a Rác fürdő nyolcmilliárdos beruházása ügyében.
A mai városvezetés szerint a fürdőkből az elmúlt években Hagyó-módszerrel „szivattyúzhatták ki” a közpénzeket. Ezért a Jobbik fővárosi frakciója üdvözölte, hogy befogadták módosító javaslatukat, amely szerint a visszásságok miatt a főpolgármesternek meg kell tennie a szükséges jogi lépéseket. Szőke László, a BGYH Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta: a társaságot nyereségessé akarják tenni. Terveik szerint megnyitnák az évekkel ezelőtt bezárt pesterzsébeti jódos-sós fürdőt, felújítanák a Rudast, és korszerűre cserélnék többek között a Gellért és a Széchenyi elavult gépészeti berendezéseit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.