Miért használ kettős mércét Brüsszel?

Az egyes népek és nemzetek saját tapasztalata is szerepet játszik abban, hogy az unió kormányának számító Európai Bizottság tagjait nem izgatják fel a kontinens keleti felét sújtott kommunista rezsimek népirtásai – derül ki Andor László európai biztos kérdésünkre adott nyilatkozatából.

2011. 01. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden nemzetközi bűncselekmény tagadását azonos módon kell kezelni, megakadályozva ezzel a totalitárius ideológiák rehabilitálásának és újjászületésének kedvező körülmények létrejöttét – áll abban a levélben, amelyet hat EU-tag kelet-európai ország – köztük hazánk – külügyminisztere címzett az Európai Bizottságnak (EB). Mint a litván külügyminiszter elmondta, „mindenki ismeri a nácizmus bűneit, de Európának csak egy része van tisztában a kommunizmus bűneivel”. Az EB-t azonban nem hatotta meg az érvelés, s a múlt héten visszautasította a volt szovjet blokkhoz tartozó országok kérését, hogy az EU minősítse bűncselekménynek „a totalitárius bűnök megbocsátását, tagadását és lekicsinylését”, akármilyen rendszer követte is el azokat a bűnöket.

*

A döntés körülményeinek tisztázása miatt, illetve álláspontjának megismerése céljából megkerestük Andor Lászlót, Magyarország uniós biztosát, aki az Európai Bizottság álláspontjáról szólva a következőket nyilatkozta lapunknak: „A totalitárius rendszerek által elkövetett bűnök emléke és ismerete közelebb kell hogy hozza egymáshoz Európa népeit. Ennek érdekében ajánlhatók a különféle emléknapok, és a bizottság kész támogatni a témával foglalkozó tudományos kutatói együttműködéseket is. Az emlékezés, amely mindannyiunk kötelessége, nemcsak az áldozatok előtti tisztelgést szolgálja, hanem kifejezi az Európai Unió demokrácia és alapjogok iránti elkötelezettségét, valamint segít a jelenkori intolerancia és a szélsőségek elleni harcban is. A jelentésből látható, hogy az emlékezés tartalmát és módját befolyásolja az egyes népek és nemzetek saját tapasztalata is. A 2008-as, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni kerethatározaton túlmutató, EU-szintű harmonizációt elvárni tehát indokolatlan. Hozzátehetjük: minden diktatúrát, népirtó rezsimet és agresszív hatalmat a maga bűneivel arányosan kell elítélni, s ebben a történettudománynak és az erkölcsi közmegegyezésnek legalább olyan fontos szerepe kell hogy legyen, mint a büntetőjognak.” A biztos nyilatkozatát árnyalja, hogy az Európai Unió vonatkozó irányelvei szerint a tagországoknak három évig terjedő börtönnel ajánlott büntetni a holokauszttagadást.
Andor László gondolatmenetével egybeesik Magyarország új alkotmányának szabályozási elveiről szóló parlamenti javaslat. Eszerint ugyanis „tudományos igazságok kérdésében dönteni, kutatások tudományos értékét megállapítani kizárólag a tudomány művelői jogosultak”. Kérdés, ha ez érvénybe lép, miként érinti majd a jelenleg hatályban lévő azon hazai jogszabályt, amely mind a náci, mind a kommunista bűnök relativizálását vagy tagadását a büntetőjog eszközeivel szankcionálja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.