A Corvin-lánc visszatér

Hosszú szünet után ismét működni fog a Medgyessy-kormány alatt ellehetetlenített Magyar Corvin-lánc Testület. Granasztói György, a Magyar Corvin-lánc Iroda április elsejével hivatalba lépő vezetője lapunknak elmondta: a legtekintélyesebb tudósokból, művészekből álló grémium egyfajta bölcsek tanácsaként működik majd, amely bármikor képes lehet a napi politikai érdekeken felülemelkedő értékelésre a fontos nemzeti kérdésekben, és ajánlásokat fogalmazhat meg a kormány számára.

2011. 04. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még a polgári kabinet újította fel 2001-ben a Corvin-lánc hagyományát. Az MSZP–SZDSZ-kormányok viszont nem tartottak már igényt a kitüntetett kiemelkedő közéleti személyiségek tevékenységére. Az új polgári kormány szakít ezzel a gyakorlattal. Orbán Viktor miniszterelnök Granasztói Györgyöt bízta meg a Corvin-lánc iroda irányításával, amelyet a 2002-es kormányváltás után ellehetetlenítettek. A baloldali kurzus arra hivatkozott, hogy a jobbközép kabinet által feltámasztott elismerés a Horthy-korszak levegőjét idézte, és semmi szükség nincsen rá. Ezzel szemben a Horthy Miklós kormányzó által, Klebelsberg Kunó, Trianon utáni korszakalkotó kultuszminiszter javaslatára 1930-ban életre hívott testület nemzetközi elismertségű tudósokból állt. A XX. század máig tisztelt, legendás személyiségei érdemelték ki a kitüntetést. 2001-ben az első Orbán-kormány idején ezt a modern európai értékrendű tradíciót elevenítették fel.
Granasztói György úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek: azoknak a tudósoknak, művészeknek, kiemelkedő szerepet játszó közéleti személyiségeknek tapasztalataira, akik életművükkel a magyar kultúra és tudomány gazdagításához járultak hozzá, talán még nagyobb szükség van a jelenlegi helyzetben, mint 2001-ben. A miniszterelnök is komoly reményeket fűz a testület reaktiválásához, mivel a pártpolitikai erőtéren felülemelkedő látásmód, tudományos szellemi megközelítés hozhatja meg az áttörést az ország életében. A kormányfő időről időre találkozna a tagokkal, s kikérné véleményüket a nemzeti sorskérdésekről. Ebből a szempontból tehát a Magyar Corvin-lánc Testület feladatköre is megújul, miután 2001-ben már nem maradt idő arra, hogy ilyen szerepet is betöltsenek a kitüntetettek – húzta alá Granasztói György. Mivel a tíz évvel ezelőtti tizenkét díjazottból hárman elhunytak azóta (Szabó Magda író, Balogh János ökológus, Teller Ede fizikus), belső szabályzatuk alapján dönteniük kell arról is, kiket szeretnének maguk közé választani a jövőben. A menetrend szerint a testületben javaslat készül a nevekre s a miniszterelnök dönt a kitüntetettek személyéről. Granasztói György a közeljövőben ezért egyeztetni szeretne mindegyik Corvin-láncossal, hogy az újrainduló együttműködés kereteit kialakíthassák. Úgy képzeli: még ez évben sor kerülhet a testület három fővel történő kiegészítésére. A történészprofesszor a testület előző elnökével, Nemeskürty Istvánnal is konzultált, aki fontos iratokat adott át számára, és jövőbeni támogatásáról is biztosította. Az iroda vezetője kérdésünkre úgy válaszolt: öröm a nyolcéves ürömben, hogy bár a 2002. évi kormányváltás után rögtön parkolópályára száműzték a Corvin-láncosok társaságát, ám legalább nem szüntették meg. Az ellenkező hiedelmekkel szemben tehát megmaradt a jogfolytonosság. A volt belgiumi nagykövet ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy ugyanazokat a hangokat lehet hallani most is úgymond a Horthy-korszak feltámasztásáról, mint a korábbi polgári kormány idején. Szerinte azonban kezd súlytalanná válni ez a meggondolatlan ítélkezés. Az emberek döntő többsége ugyanis már nem fogékony a régóta ismételgetett vádakra a kitüntetéssel kapcsolatban. Megjegyezte: a Corvin-láncot holmi reakciós ellenforradalmi rekvizitumként beállítani azért is képtelenség, mivel birtokosai közül voltak olyanok is, akik később Kossuth-díjban is részesültek annak 1948-as megalapítása után. Rudnay Gyula festőművész, Corvin-lánc-tulajdonos éppúgy Kossuth-díjat kapott később, mint a Corvin-koszorús Bajor Gizi, Bartók Béla vagy Kodály Zoltán. A kormányfő éppen azt a szellemi sokszínűséget és mégis egységes nemzeti összefogást szeretné megerősíteni a Corvin-láncosok testületével, amivel a magyar történelem legelőremutatóbb hagyományai újulhatnak meg.

A Corvin-lánc testületének jelenlegi tagjai: Kallós Zoltán néprajzkutató, Lámfalussy Sándor közgazdász, Lovász László matematikus, John Lukacs történész, Makovecz Imre építész, Nemeskürty István irodalomtörténész, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Szokolay Sándor zeneszerző és Zsigmond Vilmos operatőr.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.