Bankcsődök előtt Európa

Szabó Anna
2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Finneken múlhat a portugál segély. Finnország miatt elbukhat a Portugália pénzügyi támogatását célzó euróövezeti kezdeményezés, amely az európai stabilitási alapból segítené ki a súlyos adósságválságba jutott mediterrán országot. A portugál mentőcsomaghoz a helsinki parlament hozzájárulása is szükséges, márpedig a vasárnapi választásokon egyre nagyobb esélylyel indulnak az euroszkeptikus erők, amelyek megvétóznák a pénzügyi támogatást. Ugyanakkor egyre több londoni elemző vélekedik úgy, hogy Spanyolország megsegítése is elkerülhetetlenné válhat.


Az életképtelen európai bankokat át kell alakítani, a működő pénzintézetek egy részét pedig valószínűleg közpénzből kell feltőkésíteni – figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap tegnapi jelentésében, amely szerint a leggyengébb pénzintézetek nem kerülhetik el az összeomlást. A kockázatok forrása, hogy több európai bank korábban jól bevásárolt olyan államok kötvényeiből, amelyek mára a csőd szélére kerültek.

Az európai bankok ingatag helyzete jelenti a fő fenyegetést a világ pénzügyi rendszerére; ezek a pénzintézetek arra kényszerülnek, hogy friss tőkét szerezzenek – állítja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a világ pénzügyi stabilitásáról készített jelentésében. A valutaalap megítélése szerint az európai bankok egy része feltőkésítési hullám előtt állhat, mert a politikai intézkedések és a bankrendszer reformjának hiányosságai miatt sebezhetők maradtak az esetleges újabb pénzügyi megrázkódtatásokkal szemben.
Az IMF jelentése szerint a világ bankjai rengeteg pénzzel tartoznak, ebből az elkövetkezendő két évben közel 3600 milliárd dollárnyi adósság visszafizetésének határideje lejár. A kölcsönök megújítása a leggyengébb bankok esetében nem sikerülhet. A nemzetközi szervezet szerint a korábban felvásárolt és később kockázatosnak minősített államkötvények miatt több európai bank már nem jut forrásokhoz a pénzpiacokról, így az Európai Központi Bank hiteleire támaszkodnak, ám válságos időben ez könynyen elapadhat.
A Nemzetközi Valutaalappal kapcsolatos hír az is, hogy egyes brit lapok szinte biztosra veszik: a szervezet következő vezetője Gordon Brown előző brit kormányfő lehet, aki Dominique Strauss-Kahnt a vártnál hamarabb válthatja a poszton. A valutaalap jelenlegi francia vezérigazgatójának a megbízatása ugyan 2012 júniusáig szól, de ha indulni kíván a következő franciaországi elnökválasztáson, akkor ennél korábban távoznia kell tisztségéből.

Nagyobb beleszólást kérnek. Az IMF-nél és a Világbanknál a fejlődő gazdaságok képviseletének erősítését szeretnék elérni az úgynevezett BRICS-országok (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) – derül ki a dél-kínai Szanija városban tartott tegnapi csúcstalálkozójuk után kiadott nyilatkozatukból, amely a nemzetközi monetáris szervezetek reformját sürgette. Az öt ország a világ területének körülbelül 30 százalékát alkotja, lakosságának 42 százalékát adja, és bruttó hazai termékük összességében a globális GDP 18 százaléka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.