Csúsznak a fővárosi átnevezések

Egyedül a Lánchíd pesti hídfőjénél található Roosevelt tér átkeresztelését javasolja Tarlós István (Fidesz–KDNP) főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés szerdai rendkívüli ülésére. A közterület májustól viselheti a legnagyobb magyar, Széchenyi István nevét. Jelentős átalakítások várhatók a közlekedésben, az egészségügyben, a szociális ellátásban, az oktatásban és a városfejlesztésben.

2011. 04. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhúzódtak az egyeztetések, ezért csúszik az április 6-ra ígért közterület-átnevezések és a díszpolgári javaslatok csomagja – tudtuk meg a városháza illetékeseitől. Ugyanakkor a lapunknak megküldött, több mint hatvan előterjesztést tartalmazó napirendi javaslat szerint döntés születhet a Tarlós István és a Sziget Fesztivál fő szervezője, Gerendai Károly közötti korábbi megállapodásról. Az eddigi ingyenes közterület-használattal szemben 50 millió forint bevételhez jut majd a főváros, a fesztivál pedig további 100 millióval kompenzálja a város terheit.
Olyan horderejű kérdésekről is tárgyalhatnak a képviselők, mint az egészségügyi, a szociális és az oktatási intézmények szerkezetátalakítása. Megkezdenék a 12 fővárosi fenntartású kórház integrációját informatikai, ellenőrzési, személyzeti és gazdálkodási területen a tervezett kormányzati döntésektől függően. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár korábban egyértelművé tette, hogy állami kézbe vennék a kórházakat. A javaslat ezért minden érintett féllel, a többi kórházfenntartóval, az illetékes minisztériummal, a szakmai szervezetekkel és az intézményekkel is tárgyalásokra kéri fel a főpolgármestert. A szociális területen elemzés és koncepció készülhet, hogy kevesebb pénzből több rászorulót láthassanak el, az oktatásban pedig a gazdálkodást központosítanák.
A tömegközlekedést javítaná az az előterjesztés, amely egy új tarifarendszer előkészítését írná elő a Budapesti Közlekedési Központ Zrt.-nek. A BKV elavult, papíralapú jegyeit évtizedes ígéretek után elektronikusra váltanák, amelynek használata összekapcsolható az országos bankkártyás, telefonos rendszerekkel, a parkolással és a közlekedés más szereplőivel.
A közgyűlés módosíthatja a közraktárak CET néven elhíresült, tavaly óta csúszó PPP-s fejlesztésének szerződését, dönthet a Rákóczi úti Európa mozi eladásáról és Demszky egykori Podmaniczky-programja, a városfejlesztési stratégia felülvizsgálatáról.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.