Heller Ágnes hazugságai

Egyoldalúan tájékoztatták azokat, akik egy Berlinben szombaton megrendezett pódiumbeszélgetésen a Magyarországon zajló eseményekről kívántak tájékozódni: Heller Ágnes, Tamás Gáspár Miklós és Gergely Márton, a Népszabadság lapszerkesztője ismertették a közönséggel Orbán Viktor „diktatúrájának kiépülését”. Heller ellen magyarok és németek tüntettek a helyszínen 2006 októberével kapcsolatos kijelentései miatt. A filozófus közben egy német lapinterjúban ismét több valótlanságot állított.

2011. 04. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bolgár sem mondott igazat. Tiltakozik a Svédországi Magyarok Országos Szövetsége (SMOSZ) Bolgár György újságíró nyilatkozatai miatt, amelyeket stockholmi előadásával kapcsolatban tett. A Népszava publicistája az április 5-i eseményről azt mondta, botrányt okozott, hogy megjelent a helyszínen az MTV forgatócsoportja, ami a szervezőknek állítólag nem tetszett, s akkreditációjukra is rákérdeztek. Bolgár a Klubrádióban közölte, a stáb nem kért engedélyt, ami miatt el akarták őket küldeni. Szerinte ezután azért forgathattak, mert az előadók ehhez hozzájárultak. Ehhez képest az SMOSZ arról tájékoztatta lapunkat, egy előre meghirdetett nyilvános rendezvényről volt szó, amelyen bejelentkezés és akkreditáció nélkül bárki részt vehetett. Hangsúlyozták azt is, a rendezvényt szervező PEN-klub elnöke a helyszínen azt mondta, a magyarországi vendégek nem szeretnék, ha filmeznék őket. – Ezt az óhajt lehetetlen jogszabályokkal alátámasztani – írta az SMOSZ, hangsúlyozva, az előadók elferdített, egyoldalú képet festettek le hazánkról. (MN)


Nem hívott jobboldali elkötelezettségű vendéget, így nem is adott teret kiegyensúlyozott vitának a Die Tageszeitung nevű baloldali német napilap, amelynek hét végi berlini médiakongresszusa keretében rendezték a Cenzúra Magyarországon – Veszély Európa számára? – Orbán médiatörvénye és az európai sajtószabadság című pódiumbeszélgetést. A résztvevők elsősorban a magyar miniszterelnököt és kormányának intézkedéseit, a médiatörvényt és a készülő alkotmányt bírálták, a mintegy
50-60 fős közönség pedig lelkesen tapsolt. Heller Ágnes megismételte a közelmúltban többször hangoztatott álláspontját, miszerint Magyarországon Orbán Viktor kezében összpontosul minden hatalom, elfojt minden ellenhatalmat, így a médiát is, a politikai ellenzék azonban túl gyenge ahhoz, hogy hallassa hangját. A filozófus szerint Orbán nem konzervatív, hanem jobboldali radikális politikus, a Fidesz ugyanakkor – a Jobbikkal ellentétben – nem rasszista párt, de vannak rasszista politikusai. Arról is beszélt, hogy a magyarországi cigányság évtizedek óta félelemben él, az állam azonban nem tudja megvédeni őket az ellenük irányuló erőszaktól. Kérdésre válaszolva azt mondta, félrefordították a 2006-os tüntetésekkel kapcsolatos kijelentését. Ismeretes, Heller egy brüszszeli fórumon nemrég azt mondta, a 2006-os magyarországi tüntetések után senkit sem kínoztak meg, a békés megemlékezőket nem lőtték. Tamás Gáspár Miklós többek között a médiatörvényt bírálta, mondván, a közszolgálati médiumok nem objektívek, az embereket félrevezetik, nem tájékoztatják, ezért nem tudják, mi történik az országban.
– Tiltakozunk az ellen, hogy hamis vádakkal támadják Magyarországot külföldön, és tiltakozunk az ellen, hogy egyesek tagadják az emberi jogok brutális megsértését, kigúnyolják az emberi jogokat – mondta lapunknak szombaton Vida Péter, a Szövetség a Német– Magyar Párbeszédért egyesület elnöke, amely tüntetést szervezett a médiakongresszusnak otthont adó Világkultúrák Háza elé. – Az a Heller Ágnes és Tamás Gáspár Miklós lép fel, akik az állítólagos magyarországi cenzúráról beszélnek. Bánt bennünket, magyarokat és németeket egyaránt, hogy azok az emberek féltik a demokráciát, az emberi jogokat, azok uszítanak Magyarország ellen, akik saját maguk tagadták az emberi jogok megsértését. Kiállunk azokért, akiket e fellépések méltóságukban sértenek – közölte Vida Péter (Heller Ágnessel ellentétben Tamás Gáspár Miklós nem tagadta és mentegette a 2006. őszi rendőri brutalitást – a szerk.). Hellert szombaton magasba emelt transzparensekkel – „Utasítsuk el az erőszakot, éljünk demokráciában!”, „Heller: Nem lőttek!”, „Tiszteletet Magyarországnak is!” – fogadták a tüntetők a rendezvény helyszínén. Mint Vida elmondta, szervezete néhány hete alakult, „főleg azért, mert az utóbbi hetekben, hónapokban láttuk a magyar nép szabad akarata ellen zajló támadásokat”.
Vida szerint Heller Ágnes hazudott a Die Tageszeitungnak adott interjújában, ami a napilap szombati számában jelent meg. Ebben azt állítja, a most készülő magyar alkotmányban „tagadják a magyar felelősséget a zsidók nemzetiszocializmus idején történt deportálásáért”. Vida Péter lapunknak elmondta, ez ellentétes azzal, amit az alkotmány preambuluma tartalmazni fog, hiszen abban az áll, hogy „tagadjuk a magyar nemzet és polgárai ellen a nemzetiszocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését”. A jogi végzettségű Vida szerint Európában példa nélküli, hogy egy ország ilyen magas szinten, alkotmányosan védené a nemzetiszocializmus áldozatait. Emlékeztetett arra is, hogy miközben Heller tiltakozik Isten jelenléte ellen a magyar alkotmányban, „az isten és ember előtti felelősségünk tudatában…” szövegrész pontosan ugyanígy szerepel Németország alkotmányában is. Heller Ágnes egyébként a Die Tageszeitungnak valótlanságot állított, amikor azt találta mondani: Tarr Béla A torinói ló című filmjét azért nem mutatták be Magyarországon, mert a rendező bírálni merészelte a kormányt. Ezzel szemben a valóság az, hogy a film előállítója, illetve forgalmazója szerződést bontott egymással.

Bizalmatlanság. Magyarországon a bizalmatlanság légköre uralkodik – mondta Esterházy Péter a Der Standard című liberális osztrák napilapnak. A szombaton megjelent interjúban leszögezte azt is, néha hajmeresztő, ahogy nyugaton a magyarországi politikai változásokról írnak. A nyugati sajtóban megjelent „Führer-állam” jelzőt nem tartja megfelelőnek. – Egy nagyon autoriter képződmény van létrejövőben, de ezek a metaforák egyszerűen hamisak – fogalmazott. Az író bírálta a készülő alkotmányt is. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.