Hunvald-csavar a bíróságon

Az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy feljelentőit, valamint a Fővárosi Bíróságon zajló per koronatanúját vádolta meg tegnapi meghallgatásán Hunvald György. A védekezésében mindent tagadó volt MSZP-s polgármester fideszes utódját is belekeverte volna az ügybe, mert nemrég újabb gyanús eladásokat tárt fel. A bíróság szerint viszont Hunvaldnak kellene tisztáznia a tárgyaláson szerénynek bemutatott vagyoni helyzetét.

2011. 04. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Védőm tanácsára kijelentem, hogy az Erzsébetvárosban 2003-ban és 2004-ben történt ingatlaneladásoknál a vételi ajánlatok előtt, a gazdasági bizottság és a képviselő-testület tárgyalásai előtt senkivel sem tárgyaltam, és semmi problémáról nem tudtam – jelentette ki tegnap Hunvald György. Az ingatlanpanama-ügy másodrendű vádlottja közölte azt is: a vádiratban szereplő kilenc eladott önkormányzati lakóház ügyében polgármesterként még a testületi döntéseknél sem szólt hozzá, csupán támogatta azokat, a szerződéskötések előtt pedig csupán az adásvételi dokumentumot készítő ügyvéddel tárgyalt. Ugyanakkor Hunvald a vádpontonkénti tételes vallomásában védekezésből ellentámadásba ment át, és a büntetőeljárást kezdeményezők egyikét, Hoffman László ügyvédet és az első gyanúsítottból lett koronatanút, Nagy György vállalkozót vádolta több ponton is. A másodrendű vádlott szerint Hoffman feljelentése hamis, és azt állította, hogy a két férfi az ügy kiindulópontjául szolgáló Király utca 15. szám alatti épület eladásánál valójában őt akarta bűncselekményre rábírni. Szerinte a vád bizonyítékául becsatolt igazolvány, amely Nagyot felhatalmazta, hogy az önkormányzat nevében tárgyaljon a lakókkal az eladásról, hamis. A bíróságtól azt kérte: rendeljenek ki írásszakértőt. A volt polgármester azt is mondta, hogy Hoffman László perben áll az önkormányzattal, míg a feljelentést szintén aláíró felesége jelenleg ugyanott „elszámoltatási biztos”.
Kérdésünkre Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP) VII. kerületi polgármester elmondta: elődjét kellemetlenül érintheti, hogy a büntetőügyben a vád szerinti 640 millió forintos károkozásnak a többszörösét is elérhetik a legújabban feltárt ingatlaneladások. – Megbízási szerződéssel Hoffmanné Markó Judit ügyvéd végzi az átvilágítást, azonban sem ő, sem a férje nem áll velünk perben – tette hozzá.
Mint megírtuk, a fideszes polgármester a közeljövőben a kerületet ért, feltehetőleg több milliárd forintos további vagyonvesztés miatt újabb 11 ingatlan értékesítése miatt tesz feljelentést.
A Központi Nyomozó Főügyészség Hunvald Györgyöt és Gál Györgyöt, az erzsébetvárosi gazdasági bizottság volt SZDSZ-es elnökét, valamint tizennégy társukat bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és egyéb bűncselekményekkel vádolja.
Az egyik bíró, Fatalin Judit tegnap ellentmondásosnak találta az egykori polgármester vagyoni helyzetének bemutatását. Hunvald a tőle és hozzátartozóitól lefoglalt vagyonhoz képest szinte „szegénynek” vallotta magát, majd közölte: ellene és felesége ellen az adóhatóság tizenegy hónapja folytat vagyonosodási vizsgálatot. Ezt a holnapi tárgyaláson tisztázhatja a bíróság, míg a vádlott meghallgatása az ügyészség és a védők kérdéseivel folytatódhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.