Hunvald-per: bevallott módszerek

A balliberális önkormányzati hatalom működésének módszereit leplezték le tegnapi bírósági vallomásaikban az erzsébetvárosi csalási ügy fővádlottjai. Hunvald György volt MSZP-s polgármester védekezésében az ingatlaneladásokat, míg SZDSZ-es társa, Gál György a lakásosztogatást a rokonok és a szeretők részére nevezte jó döntéseknek.

2011. 04. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Milliárdokkal bővülhet a kárlista. Újabb, a Hunvald-per 642 millió forintos károkozásának a sokszorosát is elérő ingatlanügyekben tesz feljelentést a következő hetekben Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), Erzsébetváros polgármestere – tudta meg lapunk. A politikus közölte: megdöbbentő adatok derültek ki az önkormányzati választás után kezdett elszámoltatás részeredményeiből. Huszonhat ingatlanügyletből csak két eladásnál volt szerződésszerű teljesítés, a többinél lebontott házak, üres telkek, megszüntetett lakások sora bizonyítja, hogy az MSZP– SZDSZ-es vezetés nem a kerület és a lakosság érdekét szolgálta. Összesen 24 lakóépület és két másik ingatlan áron aluli eladásával 337 lakás és 69 üzlethelyiség „veszett el” a VII. kerületben – derült ki a 2002 és 2006 közötti ingatlanügyletek utólagos ellenőrzéséből. Az adásvételi szerződésekben feltüntetett vételár, több mint 3,6 milliárd forint nem jelent meg bevételként az önkormányzatnál, mivel a bérlők kártalanítása legalább 2,4 milliárdot emésztett fel. Amennyiben a helyi képviselő-testület elfogadja, a polgármester májusban további 11 ügyben a nyomozó hatósághoz fordul. Hozzátette: az MSZP-s elődjét, Hunvald Györgyöt és Gál György volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnököt előzetes letartóztatásuk után helyettesítő szocialisták is bajba kerülhetnek, mert az elmúlt két év privatizációs döntéseit is felülvizsgálják. Vattamány tavaly nyáron még ellenzéki képviselőként tett feljelentést az Almássy Téri Szabadidőközpont, az Akácfa utca 61. alatti öregek napközi otthona, valamint a Kertész utca 23. szám alatti ingatlan bűncselekménygyanús értékesítése miatt. Ezekben az ügyekben a rendőrség nyomoz. (Sz. Zs.)


Kifejezetten szerették a befektetők a mi ingatlanértékesítési konstrukciónkat – hangsúlyozta a Fővárosi Bíróságon másodikként meghallgatott Hunvald György, az erzsébetvárosi büntetőper másodrendű vádlottja. A már ismertetett vádirat szerint a volt kerületi MSZP-s polgármester és Gál György, továbbá tizennégy társuk több mint 600 millió forintnyi kárt okoztak a kerületi önkormányzatnak. Mindezt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint bűnszervezetben elkövetett csalással, hűtlen kezeléssel, vesztegetéssel és egyéb bűncselekményekkel.
Hunvald György, aki tegnap megbilincselt kezében szorongatott vaskos dossziéval és „monológgal” érkezett a tárgyalásra, kifejtette: az ügyészség tévedésben van. Szerinte a vádpontokban szereplő 17 eladott ingatlan közül kilenc esetében nemhogy kár érte volna az önkormányzatot, hanem „sok-sok milliárd hasznot is realizáltak”. A csalás bizonyítékaiként mellékelt, az ügyészség szerint a forgalmi értéknél jóval alacsonyabb árakat tartalmazó, manipulált értékbecslésekről Hunvald azt állította, hogy azok nem bizonyítanak semmit, mert a nyomozó hatóságok többszöri kérésére sem rendeltek ki az ügyletek vizsgálatára igazságügyi szakértőt. – Nem ejtettünk tévedésbe senkit, hiszen a vevők pályázattal sem fizettek volna többet a felújítandó műemléki házakért vagy a felújíthatatlan bontandó épületekért. Ezzel szemben sok száz család helyzetét oldottuk meg – hangoztatta Hunvald, aki szerint épp a nyomozás akasztotta meg a „pozitív folyamatokat”. A volt polgármester fideszes utódja lapunknak adott interjúját is idézte mondandójának alátámasztására. Vattamány Zsolt ugyanis egy hete azt mondta: „az önkormányzatnak nincs pénze arra, hogy kivásárolja a főbérleti jogokat, arra pedig végképp nincs, hogy felújítsa ezeket az épületeket. Elkerülhetetlennek látszik, hogy befektetőket vonjunk be”. Hunvald azonban nem folytatta a következő mondattal: „törvényesen, átláthatóan, árukon értékesítenénk az ingatlanokat, csakhogy amíg per alatt állnak, tehetetlenek vagyunk”. A szocialista–szabad demokrata privatizálási módszerről a volt polgármester kifejtette: az tíz éven át más kerületekben is jól működött, és csak az ügy koronatanúja, Nagy György vállalkozó állít mást. Hunvald – SZDSZ-es társához hasonlóan – továbbra is tagadta a vesztegetést és a többi bűncselekményt.
A bíróság előzőleg folytatta Gál György meghallgatását, aki a rokonoknak, barátoknak s egyik, 19 éves szeretőjének juttatott, kedvezményesen megvehető bérlakásokról azt mondta: ma is megtenné, mert támogatja a fiatalokat. Vallomásában közölte: az MSZP és az SZDSZ megállapodása alapján osztogattak évente 60-40 százalékos arányban 70-80 lakást a pártok és képviselőik, akinek csak akartak. – A polgármesternek mindenhez joga van, bármit megtehet. Így az ő keretéből alkalmazhattunk tanácsadókat is – hangsúlyozta Hunvald szerepét Gál, a volt koalíciós partner, aki jórészt csak nevetgélt azon a bírói kérdésen, hogy miért kért az önkormányzattól két telefont és három SIM-kártyát. A vád alapján azokkal felesége és volt szeretője is több százezer forintnyi közpénzt beszélt el.
Fazekas Géza, a KNYF osztályvezető ügyésze csaknem húsz kérdést kívánt feltenni Gál Györgynek, de ő a vádhatóságnak nem kívánt válaszolni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.